Sztrókot kaphat, ha túlpörög a motor

Akt.:
A túl gyors vagy ütemtelen szívverés emeli a sztrók kockázatát
A túl gyors vagy ütemtelen szívverés emeli a sztrók kockázatát
Nyíregyháza – Szabálytalan, ütemtelen, szapora: a szívritmuszavarból sztrók is lehet!


A pitvarfibrilláció jelentése nem annyira ismert, mint amennyi embert érint, hazánkban kétszázezren szenvedhetnek az egyik leggyakoribb szívritmuszavarban. A szív szabálytalan dobogása a gyors szívritmus előszobája, s figyelmeztető jel, hogy rossz vérkeringést és egyéb kardiovaszkuláris problémát okozhat.

Szapora szívverés, légszomj

A pitvarremegés ötszörösére emeli a sztrók kialakulásának veszélyét. Ezzel egy újabb egészségügyi rizikókapcsolatra világítanak rá az orvosok, és a pitvarfibrilláció hetének nevezték el a mostanit, november 19–25-e között. Nem veszélyezteti közvetlenül a beteg életet a szívritmus­zavar, de kulcsfontosságú, hogy a betegséget felismerjék és kezeljék. A szapora szívverés, a csökkent fizikai teljesítmény, fáradtság, légszomj, mellkasi diszkomfort árulkodó jel, bár előfordul, hogy nem együtt mutatkoznak ezek a tünetek, vagy látens marad, ezért is orvosi kivizsgálást igényel – hívják fel a figyelmet a weborvos.hu-n.

A pulzus folyamatos mérésével megfigyelhető, hogy a szívritmus lassú vagy gyors, szabályos vagy szabálytalan. A pulzusszám normál esetben 60–100 per perc.

Véralvadásgátlót adnak

Amennyiben állandósul a gyors szívverés, a hirtelen fennálló, és megszűnő, 120/perc feletti pulzusszámmal járó rosszullétekkel orvoshoz kell fordulni – nyomatékosítják az egészségügyi weboldalon. Hozzáteszik: a pitvarfibrilláció egy egyszerű EKG vizsgálattal diagnosztizálható a háziorvosnál.

A felismerés után kardiológus állapítja meg a terápiát. A helyes ritmus visszaállítása előtt viszont meg kell akadályozni, hogy ne alakulhassanak ki sztrókot vagy trombózist okozó vérrögök, ezért a beteg véralvadásgátló kezelést kap.

KM
hirdetés