Szűkös a kistelepülések büdzséje

Szűkös a kistelepülések büdzséje
Mostanra minden önkormányzat elkészítette az idei költségvetését. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendelkezésre álló pénz a legtöbb helyen csak az alapfeladatok ellátására elég.

A mentőövet az állami pénzek, a pályázatokon nyert források jelentik, ám ezek is egyre fogynak, mert legtöbbjükhöz önrészt kell adniuk az önkormányzatoknak is. Sulyok József a megyei közgyűlés Gazdasági és Vagyonbizottságának elnöke elmondta, a költségvetés összeállításánál mindenütt az első az intézmények működési feltételeinek biztosítása.

Rendszerint kevés jut fejlesztésre, felhalmozásra, s az önként vállalható feladatokra. Gazdag település nálunk nincs, a legtöbb önhikis (önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok) támogatásban bízik, s ha nincs más lehetőség értékesítik, felélik az önkormányzati vagyont.

Az aprófalvak mellett egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a térségi központok, a nagyobb települések is, mivel a velük szemben támasztott elvárásoknak – folyamatos fejlődés, beruházások – kénytelenek erőn felül is megfelelni.

– Pók Viktória –
hirdetés