Őszülő társadalmak

Forgó Györgyné
Forgó Györgyné
Háromnapos országos szociálpolitikai konferencia kezdődött csütörtökön Nyíregyházán „Őszölő társadalmak” címmel.

Forgó Györgyné, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára a Kelet-Magyarországnak elmondta, hogy a szociális szolgáltató rendszer a megszorítások ellenére alapvetően nem változik. Bizonyos intézkedésekre azonban szükség van. Például aki ma még nem szorul rá a támogatásra, az csökkentett mértékben jut hozzá.

Ugyanakkor az alapellátásokat – szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás – jobban kell finanszírozni, hogy akik otthonukban maradhatnak, ne legyenek érdekeltek az intézményi ellátásban. Egységes nyilvántartási rendszerre van szükség, melynek a tervezete hamarosan a kormány elé kerül, s várhatóan jövő márciusban már működni fog.

– Az egészségügyi szociálismunkás-képzés bevezetésére kerül sor a következő években a Nyíregyházi Egészségügyi Főiskolai Karon – mondta érdeklődésünkre dr. Imre Sándor, a Debreceni Egyetem docense. – Új területről van szó, hiszen eddig a szociálismunkás-képzés a társadalomtudományokat, illetve az egészségügyi területet jelentette. Most egy szak foglalja majd magába kettőt, s a főiskolán mesterképzés is lesz, valószínűleg 2008-tól.

– Györke László –
hirdetés