botrány

2019.09.25. 08:01

Plácido Domingo távozott a New York-i Metropolitan operaházból

Az AP amerikai hírügynökség két riportban – augusztusban és szeptemberben – arról számolt be: több operaénekesnő és balerina is szexuális zaklatásokkal vádolta meg az operalegendát.

(FILES) In this file photo taken on August 28, 2019 Spanish tenor Placido Domingo performs during his concert in the newly inaugurated sports and culture centre 'St Gellert Forum' in Szeged, southern Hungary. - Domingo, the legendary opera singer facing myriad sexual harassment accusations, is withdrawing from all future performances at New York's Metropolitan Opera, both he and the institution announced on September 24, 2019. The 11th-hour decision comes just one night before the 78-year-old Spaniard dubbed the "king of opera," who denies all allegations, was scheduled to perform in the Met's production of "Macbeth." (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Kisbenedek Attila

Plácido Domingo operaénekes bejelentette távozását a New York-i Metropolitan operaházból (Met) – jelentette kedden az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

Peter Gelb, a Metropolitan Opera menedzsere kedden délután e-mailben tudatta a társulat tagjaival: Plácido Domingo „beleegyezett abba, hogy nem vállal szerepet a Met jövőbeni előadásaiban. Hálásak vagyunk neki, hogy felismerte, vissza kell lépnie.”

Az operaénekes és volt operaigazgató döntése azonnali hatályú – közölte a színház menedzsere.

Domingo visszalépése egyben azt is jelenti, hogy már a szeptember 25-én, szerdán tartandó Macbeth-bemutatón sem énekel. Verdi operájának címszerepét Zeljko Lucic szerbiai születésű bariton veszi át.

Ez lett volna Domingo első fellépése az Egyesült Államokban azóta, hogy az AP amerikai hírügynökség két riportban – augusztusban és szeptemberben – arról számolt be:

több operaénekesnő és balerina is szexuális zaklatásokkal vádolta meg az operalegendát.

Az ügyben vizsgálatot indított Los Angeles operaháza – ahol Domingo 15 éven keresztül zeneigazgató volt -, valamint az amerikai zeneművészek szövetsége (AGMA) is. A Met nem kezdett vizsgálódni, jelezte, hogy megvárja a két másik vizsgálat eredményét.

Plácido Domingo hétfőn közleményt küldött a New York-i operaház menedzsmentjének, és ebben hangsúlyozta: 27 évesen debütált ebben az operaházban, és 51 éven keresztül folyamatosan fellépett itt. Győzelmekkel teli időszaknak nevezte ezeket az éveket, és háláját fejezte ki, hogy 78 évesen elénekelhette Macbeth címszerepét a kosztümös főpróbán. De hozzátette: bár vitatja az ellene felhozott vádakat, aggodalommal tölti el őt az emiatt kialakult légkör, és nem szeretné, ha ez elvonná kollégái figyelmét a munkától.

„Ennek következtében kértem, hogy visszavonulhassak” – fogalmazott közleményében a művész.

Peter Gelb kedden bejelentette azt is: a londoni operaház vizsgálatának lezárultáig felfüggesztik Vittorio Grigolo operaénekest. Az olasz tenort kedden a londoni operaház szintén felfüggesztette, mert állítólag a társulat múlt heti japán turnéja alkalmával szexuálisan zaklatott egy kórustagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!