Ország-világ

2020.07.04. 13:02

Simicskó István: kereszténydemokrata értékeket képvisel a büdzsé

Magyarország jövő évi, tegnap megszavazott büdzséje kiállás a kereszténydemokrata értékek mellett, és a családok védelme kiemelt hangsúlyt kap benne Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője szerint.

Az országgyűlési képviselő azt is sokat mondó állásfoglalásnak nevezte, hogy az ellenzék a koronavírus-járványhelyzet miatti nehéz helyzetben sem támogatta a büdzsét. A honatya emlékeztetett arra, hogy a 2010 előtti baloldali kormányzás válság idején egyebek mellett befagyasztotta a béreket és eltörölte a 13. havi nyugdíjat – számol be a Magyar Nemzet.

Megszavaztuk a jövő évi költségvetést, mert egy felelősen végiggondolt, körültekintő tervezet került az Országgyűlés elé. Egy költségvetés mindig hitvallás valamilyen érték, értékek mellett, és a KDNP számára fontos értékek visszaköszönnek a költségvetésben. Hitvallás a kormánypárti, de az ellenzéki frakciók részéről is, akikre sajnos ebben a nehéz időszakban – amikor pedig össze kellene fognunk – sem lehetett számítani – jelentette ki a lapnak Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a büdzsé tegnapi megszavazása utáni sajtótájékoztatón. Szavai szerint sosem könnyű a tervezés, ám különösen nehéz egy járvány okozta válsághelyzetben.

Az emberek mögött nehéz időszak áll. Az a célunk, hogy az ő érdekeiket szem előtt tartva határozzuk meg a következő év financiális irányait – fogalmazott.

Érdemes megállnunk – folytatta –, és összehasonlítanunk a mostani és a korábbi baloldali kormányok válságkezelését.

A több mit tíz évvel ezelőtti döntések nyomán az emberek terhei nőttek, az amúgy is nehéz helyzetben lévő családok segítség helyett további nehézségekkel szembesültek – emlékeztetett.

Példaként említette, hogy a baloldali kormányzás eltörölte a 13. havi nyugdíjat, a gyedet háromról két évre rövidítette, a közszférában dolgozók bérét befagyasztották, nőtt az áfa, az önkormányzatok támogatása csökkent.

Sok mindent kifejez ezek után, hogy a jövő évben 16 százalékkal tudjuk majd növelni az önkormányzatok támogatását – fogalmazott.

Simicskó István arra is kitért: a családok segítése, védelme kiemelt helyen szerepel a mostani költségvetésben, amely mintegy 2295 milliárd forint forrást biztosít a támogatásukra.

Gazdasági növekedést, a munkahelyek védelmét, sőt a gazdaság újraindítását akarja elérni, ami elengedhetetlen a további fejlődéshez. A védelmi költségvetésben is példaértékű növekedést látunk, a honvédelmi költségvetés több mint háromszorosára növekszik 2010-hez képest, de nő az oktatásra szánt összeg is, és még sorolhatnám.

A költségvetést tanulmányozva elmondhatjuk, hogy szinte valamennyi ágazat növekedési pályára állhat a gazdasági válság után, és ez egy óriási dolog – sorolta a politikus, méltatva egyúttal a pénzügyminisztérium és a tárca vezetőjének a munkáját, amiért a járvány okozta válsághelyzetben körültekintően és felelősségteljesen tervezték meg a jövő évi büdzsét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában