Szürkemarha legelt a Kossuth téren

Szürkemarha legelt a Kossuth téren
Hazánkban a mezőgazdasági területek csupán 2%-án végeznek ökológiai gazdálkodást.  video video

Egy óriás szürkemarha legeltette a szemét Nyíregyháza belvárosában csütörtökön. Legelni csupán azért nem tudott, mert egy felfújható, ballonból készült állatról van szó, melyet a járókelők csak „Szilaj Bélaként“ emlegetnek. A termetes jószág lett a jelképe annak a kampánysorozatnak, mely a biotermékek népszerűsítését és az egészséges táplálkozást hivatott népszerűsíteni.

Akik már lelki szemeik előtt magvakat és egyéb – csak kevesek által szeretett – élelmiszereket látnak, azokat ki kell ábrándítanom. A kiállított és megvásárolható termékek között voltak aszalt gyümölcsök, nasizni való puffasztott kukorica és rizs pelyhek, méz, lekvár, és még répa és egyéb zöldségfélék is. Nem csak nézelődő, de vásárló is akadt bőven, aki a szervezők sátorában tájékoztatást is kaphattak a biotermékek fontosságáról.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és az E-misszió egyesület munkatársai elmondták, hogy sajnos hazánkban a mezőgazdasági területek csupán 2%-án végeznek ökológiai gazdálkodást, melynek nagyságát növelni kellene saját egészségünk védelme érdekében.

Kellene egy szervezet

A standok között sétálva Almási Sándorral beszélgettem, aki az ország szinte valamennyi bioboltjában kapható nassolni valót állít elő. A kukorica és rizslistből készült „pufi” több ízesítéssel is kapható. A vállalkozó elmondta: sajnos a bio alapanyok nagy része import, hiszen itt csak kevesen termesztenek ilyet, mely elsősorban annak tudható be, hogy szigorúak a biotermékekre vonatkozó előírások.

Szólt arról is, hogy ennek olaszországban van már nagy hagyománya. A forgalmazók közül Jobbágy László, aki számtalan megye biopiacainak állandó vendége úgy véli, hogy túlságosan széttagolt ez a terület. A termelőket, a feldolgozókat és a forgalmazókat nem tömöríti egy hatékony szervezet, mely jó marketing munkával sokat javíthatna a jelenlegi helyzeten és természetesen rajtunk embereken is, hogy sokáig és egészségesen élhessünk.

– Sipos Marianna –
hirdetés