Több mint 1,6 milliárdos útfelújítás Nyíregyháza térségében

Meghaladja az 1,6 milliárd forintot az a három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei útfelújítási projekt, amelynek keretében immár európai színvonalú úton közlekedhetnek az autósok a Nyírtura-Nyíradony, a Nyíregyháza-Nyírbátor és a Hajdúnánás–Nyíregyháza összekötő utak összesen csaknem 55 kilométeres szakaszán.

A munkálatok megvalósítását a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. bonyolította le, a forrásokat az Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP) biztosította.

„A helyi igényeket legpontosabban a helyben élők ismerik, ennek jegyében zajlik az Új Magyarország Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programok keretében a magyarországi mellékúthálózat felújítása” – mondta el Lehel Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. program igazgatója hétfőn, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállón, ahol projektbemutató sajtóbeszélgetésre került sor három Nyíregyháza környéki mellékút felújítása alkalmából, amelyek az elmúlt napokban sikeres műszaki átadáson estek át. A három projektet Szamos István, a Magyar Közút Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei igazgatója mutatta be.

Nyírbátor és Nagykálló kistérségi központként meghatározó szerepet játszik a térség gazdasági és kulturális életében. A projekt keretében két útszakasz felújítására került sor összesen 955 millió forint értékben: az egyik a 4102-es út teljes nagykállói belterületi szakasza, amely kiegészül a településtől délre található szakaszokkal egészen Biriig, a másik a Nagykálló határától Nyírbátorig tartó összekötő út (4911-es út) egy nyírbátori belterületi szakasszal együtt. Ezen kívül a 4911-es út egy további 8,2 kilométernyi útszakasza is megújult, amely 3,7 kilométeren Nyíregyháza belterületén halad és több ipari és lakóövezetet is érint. A felújított utak együttes hossza meghaladja a 38 kilométert.

Megújult utak megyeszerte

A Hajdúnánás–Nyíregyháza összekötő út (3317-es út) megyehatár és Nyíregyháza közötti szakaszának felújítása jelentős részben Nyíregyháza belterületén zajlott, sőt a nyíregyházi Nagykörút egy részét is tartalmazta. A beavatkozás 17 kilométerre terjedt ki, a teljes egészében európai uniós társfinanszírozású projekt támogatási összege csaknem 700 millió forint.

A beavatkozások során a kivitelező COLAS-Építő Zrt. kiszélesítette az utakat, kiemelt szegélyeket épített, az aszfaltburkolatokat megerősítette, az árkokat és átereszeket kitisztította, út menti cserjéket és fákat telepített, autóbuszmegálló-helyek épített át, illetve a már meglévők kijavítását és szabványosítását, valamint a padkák rendezését is elvégezte.

Lehel Zoltán a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta, hogy a felújított útszakaszoknak a sikeres projektzárást követő öt éven át folyamatos és kiemelt figyelmet szentel az üzemeltetést, karbantartást és fenntartást végző Magyar Közút Nonprofit Zrt., továbbá a Regionális Fejlesztési Ügynökség és az európai uniós források felhasználását ellenőrző biztosok is.
hirdetés