Több pénz jut jövőre kulturális örökségeinkre

Debrecen – 2009-ben a magyar turisztikai szakma a kulturális turizmus népszerűsítését tűzte ki célul. Ennek apropóján egyház és turizmus címmel tartottak szakmai találkozót a debreceni Református Kollégiumban szerdán.

A tanácskozás során olyan kérdéseket beszéltek meg a résztvevők, mint az egyházi gyűjtemények, könyvtárak és templomok látogatói elégedettségének javítása, a települések turisztikai kínálatának bővítése az egyházi értékek számbavételével, illetve a 2009-es „kulturális turizmus” évhez való csatlakozás.

– Az egyházi közgyűjtemények jelentős szerepet töltenek be a magyar kultúrában, éppen ezért nem lenne szabad a többi közgyűjteménytől külön kezelni – hívta fel a figyelmet a problémára Halász János, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának alelnöke, Debrecen alpolgármestere a tanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón.

Beszédében felvázolta, hogy 2005 óta – amikor 806 millió forint támogatást kaptak az egyházi gyűjtemények – folyamatosan csökkent ez az összeg, a 2008-as költségvetés már csak 325 milliót szánt erre a célra. Azonban ez a folyamat most megszakadt, ugyanis az országgyűlés 716 milliót különít el az ország kulturális örökségének ezen részére.

G. Szabó Botond, a Református Kollégium gyűjteményi igazgatója úgy fogalmazott: ez az összeg a fejlesztésre, bővítésre nem ad lehetőséget, de az életben maradásra igen.
hirdetés