Frissítve:

Töltött pulyka karácsonyra!

Töltött pulyka karácsonyra!
Még mindig nem döntötte el, hogyan készítse el a pulykát karácsonyra? Akkor mi segítünk: készítse el az ünnepi húst receptünk alapján!

hiba beküldése

Hozzávalók: 1 db egész pulyka (6-8 kg-os), 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál kakukkfű, só, bors A töltelékhez: 1,5 pohár vadrizs, 0,5 kg fehér kenyér, 10 dkg vaj, 2 db vöröshagyma, 2 db zellerszár, 2 evőkanál kakukkfű, 2 evőkanál zsálya, 1 csomag zöldpetrezselyem, 0,5 kg sütőtök kis kockára vágva, 2 db alma, 0,5 kg vegyes aszalt gyümölcs, só, bors, 20 dkg dió

A megtisztított pulykát mossuk meg hideg vízben alaposan, majd sóval és kakukkfűvel dörzsöljük be jól. Szobahőmérsékletű vajjal kenjük be, majd tegyük egy nagy tepsibe.

A töltelékhez főzzük meg a vadrizst bő vízben, majd csepegtessük le és hagyjuk kihűlni.

Egy nagy tálba tegyük a rizst, a beáztatott és kinyomkodott kenyeret, az olvasztott vajat, az összevágott hagymát, a felkockázott zellerszárat, a tököt, az aszalt gyümölcsöket, almát, pirított diót, fűszereket. Keverjük össze alaposan, és ezzel a töltelékkel töltsük meg a pulykát.

Öntsünk a pulyka alá a tepsibe egy kis vizet, és tegyük előmelegített sütőbe.

Első fél órán keresztül 180-190 fokon, majd 140 fokon süssük 3-4 órán keresztül. Sütés közben pecsenyelével locsolgassuk. Köretként pasztinák pürét, párolt kelbimbót kínáljunk hozzá.

Almás-mazsolás töltelék 5 kg-os pulykához

Hozzávalók: 4 pohár aprított zsemle, negyed pohár zöldpetrezselyem, fél pohár zellerszár, 1 teáskanál bazsalikom, háromnegyed teáskanál só, fél teáskanál pirospaprika, egy nyolcad teáskanál szerecsendió, 1,5 teáskanál zsálya, 3 pohár alma összevágva, 1 pohár mazsola, 2-3 db tojás, 1 pohár összevágott mogyoró vagy dió A pulyka nyakhúsát és máját vajon 1 db vöröshagymával megpároljuk.

A zsemléket beáztatjuk és utána kinyomkodjuk. A pulykát megmossuk hideg vízben alaposan, majd kívül belül besózzuk, sült pulyka fűszerkeverékkel befűszerezzük. A megpárolt nyakhúst a májat apróra összevágjuk, összekeverjük a zsemlével, hozzáadjuk a felszeletelt zellert és a maradék hozzávalókat.

Jól összekeverjük, betöltjük vele a pulyka hasát, a mellbőrét fellazítjuk, és nyomózsákkal a bőre alatt is megtöltjük. A maradék töltelékekből gombócokat formázunk, és sütőlapon sütőben külön megsütjük. A megtöltött pulykát tegyük egy nagy tepsibe.

Érdemes mélyebb tepsit használni. Zsiradékkal kenjük meg alaposan, vizet öntsünk alá. Előmelegített sütőben először 170-180 fokon süssük, majd fél óra múlva vegyük vissza a hőmérsékletet 140 fokra és így süssük legalább 3 órán keresztül.

Tálaláskor vegyük ki óvatosan a tepsiből, tegyük egy nagy pecsenyés tálra. Köretként sült almát és vörös áfonyás kuszkuszt tálaljunk.

Kapcsolódó receptek:

  • Süssünk beiglit!
  • Kuruc pecsenye
  • Ünnepi kacsasült
  • Töltött-göngyölt karaj
  • Karácsonyi receptek
  • Még több recept
  • A SZON LEGFRISSEBB HÍREI A CÍMLAPON: KATTINTSON IDE!



    Anikó, a nap szépe

    Anikó sárospataki diáklány. Nagyon várta már élete első fotózását, ami egyben tökéletes volt a nyár lezárására is. A képeit családjának küldi.
    tovább »

    További hírek a Szabolcs-Szatmár-Bereg kategóriából
    Tanévkezdés – A magyar családok kétharmadának jelentős anyagi teher az iskolakezdés
    Budapest, 2014. szeptember 1., hétfő (MTI) - Az iskoláskorú gyermeket nevelő magyar családok csaknem egyötöde [...] tovább »
    Már 2300 vállalkozás van a pozitív fogyasztóvédelmi listán
    Nyíregyháza, 2014. szeptember 1., hétfő (MTI) - Már 2300 vállalkozás található a jogkövető vállalkozások [...] tovább »
    Norvég alapok – Kiírták az új civil pályázatot
    Budapest, 2014. szeptember 1., hétfő (MTI) - Megjelent a Norvég Civil Támogatási Alap civil szervezeteket [...] tovább »
    Fesztiválnapló: “Nagyon fenn és nagyon lenn”
    Képzeljünk el egy egyre távolodó kamerát, amit a láthatatlan operatőr a bérelt lakásom nappalijában indít el [...] tovább »
    Ingyenes lesz a repülőnap
    Nyíregyháza - Vasárnap kilenc órakor nyitják a kapukat, az idén nem kell fizetni belépődíjat a repülőtéren. tovább »
    Még több kategóriábol »


    Login2


    Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

    Autentificati-va pe TION.ro:




    Elfelejtetted a jelszavad?

    Comentati pe TION.ro:

    Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

    Új felhasználó regisztrálása