Átadták a Semmelweis-díjakat

Az egészségügy nem csak az ágazat több százezer dolgozójának fontos, hanem az egész társadalom ügye. A Semmelweis Nap ezért az egész társadalom ünnepe – mondta Molnár Lajos egészségügyi miniszter Semmelweis Ignác születésének 188. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen pénteken.

A Semmelweis Nap az egészségügyi dolgozók legnagyobb ünnepe. Semmelweis Ignác, “az anyák megmentője” szimbolikus alak, hisz nem félt változtatni, mégha el is veszítette ezzel az őt támogatókat. Az ágazat dolgozóinak is ezt a kezdeményező készséget kell folytatniuk – fogalmazott a miniszter.

Molnár Lajos átadta a Semmelweis díjakat is. Évente öt elismerést ítélnek oda azoknak, akik az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése és a gyógyítás terén példaértékű eredményt értek el. A díjat önkormányzati, egyházi és társadalmi szervezetek, egészségügyi intézmények és gazdálkodó szervezetek, valamint az egészségügyben dolgozók kaphatják – ez utóbbi kitüntetés pénzjutalommal is jár.
Idén Ádány Róza, a Debreceni Egyetem népegészségügyi Karának dékánja, Budaházi Emil, a Péterfy Sándor Utcai Kórház főigazgatója, Medve László, az Egészségügyi Tudományos Tanács szaktanácsadója, nyugalmazott egészségügyi miniszter, Pados Gyula, a Szent Imre Kórház orvosigazgató helyettese, valamint Simon Miklós, a Szegedi Tudományegyetem professzora kapta az elismerést.

Semmelweis Ignác 1818. július 1-jén született Budapesten. Idővel rájött, hogy az akkoriban sok halálos áldozatot követelő gyermekágyi lázat vérmérgezés okozza, amit az alapvető higiéniés szabályok betartásával lehet előzni. Ő ismerte fel először a fertőtlenítés fontosságát, de újító szellemű törekvései hatalmas ellenállást váltottak ki. Halálát nem elmebetegség vagy agybántalom, hanem vérmérgezés okozta 1865-ben.
hirdetés