Tajtékos éjszakák

Tajtékos éjszakák
© kép: getty images
Végre! – sóhajtottuk valamennyien a cirógatóan szellős csütörtök reggelre ébredve napok óta tartó, verejtékes éjszakai lázálmunkból. Félve ugyan, de megkockáztatom: tán túllendült a nyár az idei „forrponton”. Nincs, aki ne érezte volna, hogy e hét közepén minden eddigi melegrekord megdőlt az országban. Galambos Béla jegyzete.

Azért 41 fok az 41 fok. Az már – ahogy mondani szokás – nem piskóta, kiváltképp nem fáklyás menet. Pedig néhány városban ennyit is mutatott a hőmérő – olvasom a világhálón, ahol arról is tudomást szerezhet az ember, hogy az eddigi 12 trópusi magyar éjszakát (legalább 20 fok az éjjeli minimum) még továbbiak követhetik augusztusban. Ami sok, az sok…

Még jó, hogy ezrek értékeit veszélyeztető, emberi életeket tömegével követelő, az 1910-es ököritófülpösit idéző tűzvész nem keletkezett. Leégett ugyan pár búzatábla, műhely, telephely, gépjármű, sikerült élve kiszabadítani néhány tűzforró autóba bezárva felejtett (!) kisgyermeket is szemfüles rendőröknek, ám akkora erdőtűz, mint például most a görögöknél, horvátoknál tombol, idehaza – eddig legalábbis – nem következett be. Pedig nálunk is csontszárazak az erdők-mezők, egyetlen eldobott cigarettacsikk nyomán bármelyik gabonatarlón is fölröppenhet a „vörös kakas”. Talán itthon nagyobb az emberek felelősségtudata. Nem is csoda. Lakóhelyükről van szó, ahol jól felfogott érdekből sem viselkedhetnek felelőtlen ­turistaként. Persze a beszívott, belőtt ilyen-olyan fesztiválozókért nem tenném tűzbe a kezem. Remélem, minden buliban, mindig lesznek, akik rajtuk tartják a szemüket!

Galambos Béla

Címkék: , ,hirdetés