Takarékos üzemmódban

Jó időben a hőfokszabályzó minimumon tartásával takarékoskodhatnak a fogyasztók.

Nyíregyháza — A hatályos jogszabályoknak megfelelően szeptember közepén kezdetét vette a fűtési időszak. A hőközpontok ontani kezdték a meleget, a radiátorok hamarjában jó időt varázsoltak a távfűtéses otthonokba. Minthogy azonban nem köszöntött be az erős lehűlés, a mai napig „takarékos üzemmódban” pihen hőfokszabályzók mutatója.

A Nyírtávhő Kft. igazgatójától, Gerda Istvántól megtudtuk: a kellemes idő előnyösen érinti a fogyasztók pénztárcáját, hiszen kevesebb hőenergiát használnak el. Egy átlagos lakás fűtési költsége 100-180 forintba kerül naponta. A felhasznált hőenergia elszámolása utólag, az elszámolási ciklusok végén történik a fűtési és pótfűtési időszakra egységesen.

A városban több mint 16 ezer háztartásban van távhőszolgáltatás, mely a lakóközösségek igényei alapján leállítható, illetve újraindítható. Mindössze 2300 lakásban nincs még fölszerelve a hőfokszabályzó. – Az idő jobbra fordultával a fűtési szolgáltatás (hő)központi leállíttatását írásban kérelmezhetik a lakók, ám a tél küszöbén ez ésszerűtlen lenne. A szabályzó minimumon tartásával okosan takarékoskodhatnak a lakók – mondta el az igazgató.
hirdetés