Takaros tájakon tekeregnek a túrázók

A kisszekeresi templom is a középkori templomok útján található
A kisszekeresi templom is a középkori templomok útján található - © Fotó: Csutkai Csaba
Nyíregyháza – Kerékpáros örökségtúra a középkori templomok útján a reformáció emlékévében.

Sokan meglovagolják a reformáció 500 esztendős évfordulóját. E tettre tökéletesen alkalmasak a drótszamarak is: kerékpár nyergébe pattanva lehet bebarangolni a Felső-Tisza-vidéket szervezett keretek között június 3–4-én.

Díszes szószékek és karzatok

– A félezer éves évfordulóhoz illeszkedik „A középkori templomok útja – Reformáció örökségtúra”. Ötszáz esztendővel a lutheri tanok kihirdetése után is itt állnak élő bizonyítékai a középkor és az újkor művészeti együtthatásának, amelyek a Felső-Tisza-vidék káprázatos középkori templomaiban öltenek testet – fogalmazott Demeter Zsuzsa szervező.

A reformáció művészeti örökségéből kétségkívül az egyik legkiemelkedőbb értéket a berendezési tárgyak képviselik. A legtöbb gyü­lekezet a XVIII. század végére erősödött meg annyira, hogy a már helyreállított temp­lomában díszes szószéket vagy karzatot tudott felállítani. Elsősorban a refor­mátus templomokat jellemzik az igen látványos, sokszor ­tanítói céllal készített, festett mennyezetek, amelyek közül ebben a régióban kiemelkedik a csengeri, a gyügyei, a son­kádi, a gacsályi, a csengersimai, tákosi református templomok kazettás mennyezete.

A templomok a közép- és kora újkorban nemcsak belül, hanem kívül is festettek voltak. Ennek legszebb példáit Márokpapin, Csarodán, Vámosatyán és Sonkádon lehet látni. A kerékpártúra során garantált az esztétikai élmény.

A túra nyitott, bárki jelentkezhet

A nagy érdeklődéssel várt kerékpártúrát az SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. és a keretein belül működő Europe Direct Tájékoztatási Központ szervezi. Jelentkezni május 15-éig a dzs@szszbmfu.hu e-mail-címen, vagy a 30/466-5274-es telefonszámon, esetleg személyesen, a Nyíregyháza, Benczúr tér 7. szám alatt lehet.

KM

Címkék: , ,hirdetés