Talentumok: a diáktársak példaképei

A három pályázati nyertes fiatal: Gincsai Andrea, Vitkos Bence és Závaczky Bálint
A három pályázati nyertes fiatal: Gincsai Andrea, Vitkos Bence és Závaczky Bálint - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Tehetségükkel, szorgalmukkal küzdenek, hogy elérjék a kitűzött céljaikat.

Nemes gesztussal zárta az évet a Rotary Club Nyíregyháza: közel egymillió forintos támogatásban részesített arra érdemes tehetséges fiatalokat.

– Úgy gondoljuk, hogy az országot és a szűkebb közösséget a talentumok teszik majd szebbé, jobbá. Azok a gyermekek, akik következetesen próbálnak azon a területen megfelelni és többet letenni az asztalra, amit igazán szeretnek. Ez lehet tanulás, kultúra vagy sport, mi is ebben a három kategóriában gondolkodtunk – osztotta meg véleményét a Rotary Talentum programjáról Fekete Tibor, a klub elnöke.

Tehetség, szorgalom, kitartás

A program meghirdetésével tavaly először (de a tervek szerint a következő években is folytatva) támogattak olyan középiskolás fiatalokat, akik tehetségükkel, szorgalmukkal, kitartásukkal eredményesen küzdenek, hogy elérjék a kitűzött céljaikat.

S hogy milyen célokról van szó? Tudományos, kulturális vagy sportteljesítményekről, hiszen az átlag feletti munka mindhárom területen rendkívüli értékkel bír. A három kategóriában olyan 14–18 éves nyíregyházi fiatalok pályázhattak, akik a korosztályukban kiemelkednek a természet- és humán tudományokban, a művészetben vagy sportéletben nyújtott teljesítményükkel.

Példaértékű teljesítmények

Valamennyi kategóriában számos jó pályázat született, ezeket a Rotary Club ifjúsági szolgálat és új generáció munkacsoportja értékelte. Az idei Talentum program nyertesei nemcsak jól tanulnak, versenyeken vesznek részt, hanem valóban példaértékű teljesítményt nyújtanak, határozott terveik vannak és elkötelezettek azok megvalósításában.

– Bár a támogatás a fiataloknak szól, egyben köszönetet érdemelnek szüleik is, akik sokszor erőn felül is segítik gyermekeik tehetségét kibontakozni – utaltak még a családi háttér fontosságra a klub vezetői. A díjátadót a Kazinczy Ferenc Általános Iskola EarlyAct diákjainak ünnepi műsora zárta – eredményes év volt, folytatás következik!

Díjazottak

Gincsai Andrea Panna: 200 ezer forintos díj a művészeti kategóriában; népzenei versenyeken nyert érmet, egyéni és együttes kategóriában; kiváló teljesítményt nyújt szavalásban, meseírásban, lovas ügyességi versenyeken, s a jövőben is a népzenében és lovassportban szeretne sikereket elérni; a támogatásból saját fellépőruhát szeretne, illetve saját brácsát.

Vitkos Bence: 200 ezer forintos díj természet- és humán tudomány kategóriában; matematika versenyeken szerepelt sikerrel, felsőfokú angol nyelvvizsgája van, és többször nyert robotika versenyen csapatban és egyéni kategóriában is; a támogatást a következő évi RoboCup junior Eb nevezési díjára és robotfejlesztésre fordítja.

Závaczky Bálint: 200 ezer forintos díj sport kategóriában; számtalan hazai és nemzetközi golfverseny díjazottja, Magyarország legeredményesebb golfozója, a felnőtt amatőr férfi világranglistán a legmagasabban jegyzett magyar versenyző; a támogatást nemzetközi versenyek nevezési díjához szeretné felhasználni.

Sitku Csenge: 100 ezer forintos különdíj; Csenge jó tanuló, sikeres a street dance-ben, meseillusztráció készítésében, és szívesen önkénteskedik; kutató biológus szeretne lenni, nyelvet tanulni és további önkéntes munkát vállalni.

Móricz Diáksport Egyesület Röplabda Szakosztálya: 100 ezer forintos különdíj; a díjat Illés Zoltán intézményvezető vette át, az összeget a 2019-es horvátországi világbajnoksági részvételre fordítják.

NYZS
hirdetés