Talján találkozó a megyeházán

Akt.:
Talján találkozó a megyeházán
Nyíregyháza – Együttműködési megállapodást kötött a megyeházán a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat és a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara. A részletekről, az irányvonalakról a fővárosban előzetesen már egyezettek a felek. Martignano Ferdinando, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke csak azért utazott el Olaszországból Nyíregyházára, hogy csütörtökön aláírja a kontraktust.

Házigazdaként Seszták Oszkár köszöntötte a vendégeket. A megyei közgyűlés elnöke kiemelte: több közös projektben is szeretnének együttműködni az olasz féllel, főként az oktatás és a szakképzés területén.

– Olyan uniós pályázatokban gondolkodunk, melyekben közösen vehetnek részt magyar és olasz cégek, iskolák vagy képzőintézmények – fogalmazott az együttműködési megállapodás aláírása előtt Seszták Oszkár.

Martignano Ferdinando szerint már az első találkozáson sikerült olyan közös célokat, alapelveket megfogalmazni, melyek hosszú távon gyümölcsöző lehetnek; megfogalmaztak olyan stratégiai lépéseket, amik garantálhatják a sikeres együttműködést.

– Azt szeretnénk, hogy ez a megállapodás ne csak egy szimpla papír legyen, hanem azt, hogy valós tartalommal töltsük meg az együttműködést – tekintett előre a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke. Szerinte a kooperációnak az alapja az információcsere, legyen szó agrárgazdaságról, iparról vagy oktatásról. Az ezen a területen dolgozó cégek az együttműködés keretében segítséget kérhetnek egymástól, sőt akár szorosabbra is fűzhetik a gazdasági kapcsolataikat.

Martignano Ferdinando lapunknak beszélt az általa vezetett Marco Polo G.E.I.E. konzorciumról is, melybe magyarországi partnereket is keresnek. Eszerint a G.E.I.E. (magyarrá talán így fordítható: Gazdasági Érdekeltségű Európai Csoport) egy európai nemzetek közötti új partnerségi és együttműködési forma, amely lehetővé teszi intézményeknek és privát vagy állami szerveknek, hogy valamilyen tevékenységet közösen végezzenek azzal a céllal, hogy az Európai Unió programjaiban részt vegyenek. A G.E.I.E. egy olyan jogi forma, amelynek saját ügyvezető igazgatója van, aki külső személyekkel szemben képviseli a tagokat. Jogképességgel rendelkezik azért, hogy a finanszírozási célú szerződéseket köthessen az Európai Bizottsággal. Az Európai Közösség pozitívan tekint rá, mivel nemzetközi közösségi jogú jogi alanyként születik és dolgozik, amely elősegíti és javítja a kapcsolatokat az európai partnerek között. A G.E.I.E. egy közösségi jogokra alapuló jogi személy, amely megkönnyíti és támogatja a határokon átnyúló együttműködést. A csoport célja, hogy megkönnyítse és fejlessze tagjainak gazdasági tevékenységét, a közös erőforrásokat, tevékenységeket és tapasztalatokat.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az Erasmus+ nevű projekten belül (mely az uniós országok közti diákcsere programra épül) is szeretne a két ország együttműködni, ahogy potenciált látnak a turizmusban és az ehhez kapcsolódó oktatában, képzésben is.
hirdetés