Támogatás a felzárkózásra

Nyíregyháza – Hétfőn délelőtt megyénkbe látogatott Marc-André Salamin, a svájci államszövetség nagykövete.

 Itt léte során egyeztetett Fülöp Istvánnal a megyei közgyűlés elnökével a két ország kapcsolatainak további alakulásával kapcsolatosan. Svájc bár nem az Európai Unió tagja de kereskedelmi tevékenysége nagy részét mégis azzal bonyolítja. A kis ország egy milliárd svájci frankkal támogatja az unió felzárkózási alapjába, amelyből Magyarországra több mint 130 millió érkezik. Ebből a támogatásból kíván részt szerezni a megye is.

A támogatási alapból pályázatok útján lehet hozzájutni a forrásokhoz, melyek közül vannak kiemelt területek, mint például az egészségügy, az oktatás, az infrastruktúra valamint a kis és közép vállalkozások fejlesztése. A megyében már működik néhány svájci érdekeltségű vállalkozás, s szeretnénk, hogy a jövőben még szorosabb legyen a kapcsolat a két térség között – mondta el a nagykövet.

A program remek lehetőséget nyújt számunkra a felzárkózásra, s remélhetőleg az ebből támogatott beruházások és fejlesztések már ez év második felében elkezdődnek. A megyében több svájci program is sikeresnek bizonyult ezek közül az egyik a nyíregyházi szennyvíztisztító fejlesztése, s reméljük a jövőben további programok is megvalósulnak, mindkét fél hasznát szolgálva – közölte Fülöp István a megyei közgyűlés elnöke.

– Kiss Béla –
hirdetés