Tanácsok az őszi biztonságos közlekedéshez

Jól működő párátlanító rendszer, hátsó ablakfűtés, ablaktörlők és kifogástalan gumik – ezek mind nélkülözhetetlenek az autósok számára ősszel, az esős, csúszós időben. A rendőrség szombati közleményében a biztonságos közlekedésre hívja fel a sofőrök figyelmét.

Az őszi évszakváltás fokozott balesetveszélyt rejt magában. A közlekedési feltételek megváltoznak, az útfelületek síkossá válnak, a kedvezőtlen látási viszonyok pedig még a műszakilag megfelelő járművek számára is megnehezítik a közlekedést. A változékony időjárás pedig ezzel együtt próbára teszi az autósok alkalmazkodó képességét is. A járművek felkészítésén túl a sofőrök felkészültsége is fontos.


Figyeljünk a sebességre!

Esős időben jelentősen romlik a látás, csúszóssá válnak az utak, ezért a sebességet ehhez mérten kell megválasztani. Ez a biztonságos megállás egyik alapfeltétele is. Fontos szempont a követési távolság betartása, hiszen ilyenkor megnövekszik a fékút. Ahhoz, hogy a szélvédőn át lehessen látni, a jól működő párátlanító rendszer, hátsó ablakfűtés, valamint ablaktörlő lapátok szükségesek, de pont ilyen lényegesek kifogástalan gumik is. A párásodás elkerülése érdekében a levegőt az irányítható nyílások, illetve a szabályzó karok segítségével az első szélvédőre és az első oldalablakra célszerű irányítani. Szükség esetén pedig be kell kapcsolni a hátsó ablak páramentesítőjét is, hogy a pára ne csapódhasson le.

A biztonság egyik alapkövetelménye a gumik kifogástalan állapota. A hirtelen nagy mennyiségű esőtől ugyanis az útfelület és a gumiabroncsok között a nagy sebesség miatt fellép az a jelenség, amelynek kezdetén a kormány hirtelen könnyűvé, a jármű mozgása bizonytalanná válik. Ilyenkor fokozatosan csökkenteni kell a gázadagolást, de fékezni nem szabad, mert szinte biztos, hogy a kocsi megcsúszik és nem lehet majd kormányozni. A kopott gumiabroncsok elősegítik az úgynevezett vízen-futást, ezért is célszerű ellenőrizni a gumik állapotát.


Nem elég látni, látszani is kell!

Az autósokon kívül a gyalogosoknak és a kerékpárosoknak is körültekintőbbnek kell lenniük az utakon, hiszen a csökkent látási viszonyok miatt nehezebben lehet őket észrevenni: a kivilágítatlan, prizma nélküli bicikli tompított fényszórónál legfeljebb 37 méterről, távolsági fényszórónál is csak 75 méterről válik láthatóvá. Viszont ha a kétkerekű kellőképp fel van szerelve, a kerékpár már 500 méter távolságból is észrevehető. A biciklisták helyezzenek el a kerékpárvázon fényvisszaverő matricákat, prizmákat, és viseljenek fejvédőt is. Hasonlóan óvatosnak kell lenniük a gyalogosoknak is: ha ugyanis nappal sötét ruhát viselnek, körülbelül egy kilométerről észrevehetők, éjszaka, távolsági fényszórónál azonban már csak 110 méterről lehet érzékelni őket. Viszont, ha a ruhájukon vagy táskájukon fényvisszaverő anyagok vannak, az éjszakai láthatóság a többszörösére nő.

A megváltozott időjárási viszonyok miatt az iskolák, óvodák közelében is fokozottan kell figyelni, mivel előfordulhat, hogy a szélvédőre zúduló esőtől vagy az ablaktörlő mozgásától nem láthatóak jól az úttesten átszaladó gyerekek. Erre elsősorban a tanítás kezdetén és végén, tehát a reggeli, valamint délutáni órákban kell számítani. A rendőrség szerint a “látni és látszani” fontos közlekedésbiztonsági alapelv, mind normál, mind különleges körülmények között.

– Független Hírügynökség –
hirdetés