Tánc nélkül mit sem ér az élet!

Akt.:
Tánc nélkül mit sem ér az élet!
© Beautiful professional latin dance couple preform exhibition dance
Nyíregyháza – Aki táncol, az boldog, egészséges, kiegyensúlyozott, tehát képes megélni az életet.


Itt a február, az év hivatalos báli szezonja. Az ember mindenfelé plakátokba és meghívókba botlik a közösségi média felületein, az újságokban, de még a televízióban is. A mulatságok kötelező tartozéka az elegáns ruha, a zene és a jókedv, de ezek mellett a tánc is főszereplő. Végtelen számú leírást, tudományosan alátámasztott tanulmányt találunk az interneten, amelyek a tánc jótékony hatásait taglalják. Hogyan lesz valakiből táncos? Miért lép be egyesek életébe a tánc, és válik a hétköznapok részévé? Az élettörténetek különbözőek, maga az életstílus pedig mindenkinek mást jelent.

Nem hagyta pihenni a zenekart

– Még a ’90-es évek elején kezdtem el táncolni, amikor berobbant a Dirty dancing című amerikai film, ami akkoriban nagyon sok korombelinek meghatározta a tánchoz fűződő viszonyát – emlékezett vissza Mráz Bernadett, a Bailando Tánc Stúdió alapítója és vezetője. – Anyukám szerint amint lábra álltam, már táncoltam. Mindössze három éves lehettem, amikor egy lagziban beálltam a zenekar elé, és megállás nélkül táncoltam. A végén aprópénzzel fizettek nekem, hogy tudjanak egy kis pihenőt tartani – mosolygott Bernadett.

Már akkor látszott rajta, hogy a tánc élete szerves részévé válik: 2014-ben megalapította táncstúdióját, ahol jelenleg 80 embert oktat a zene és a mozgás szeretetére. – Számomra a legnagyobb öröm, ahogy láthatom az emberek fejlődését. A tánc hatására egyre jobban megnyílnak, feltöltődnek energiával és magabiztosabbak lesznek.

– A nejemmel közösen határoztuk el, hogy szeretnénk megtanulni táncolni. Miután a gyerekek kirepültek, beiratkoztunk egy tánciskolába. Eleinte iszonyatosan botlábú voltam, és úgy gondoltam, hogy aki engem meg tud tanítani táncolni, az kivételes személy lesz. Ennek immár 7 éve, azóta sikerült elsajátítanom olyan társastáncokat, mint a csacsacsa, a csárdás, a party dance vagy a swing, de a párommal belefogtunk a latin táncokba is. Mára biztosan járom a salsát, és a jóval érzelmesebb bachatát is – osztotta meg lapunkkal Erdős Dániel. – Igazából két forgatókönyv közül választhatok: ülök a tévé előtt és szotyizom, vagy elmegyek táncolni. Nekem a második opció sokkal szimpatikusabb, és amíg az egészségi állapotom engedi, táncolni fogok. Férfiként is jóval magabiztosabbá tett a tánc, akár esküvőn, akár egy bálon gond nélkül fel tudok kérni bárkit.

– Lánykorom óta szeretek táncolni, ezért amikor egy falunapon megláttam a Szabolcs Néptáncegyüttest, elhatároztam, hogy csatlakozom hozzájuk. A Bokortanyák Lakosságáért Egyesület tagjaként rengeteg népdalt énekeltem, így alapból közel állt hozzám ez a világ. Jelenleg Felső–Tisza-vidéki és tirpák táncokat járunk, de megtanultuk az ajaki leánytáncot is, lévén hogy kevés a férfi a csoportban. Számomra a tánc nemcsak a mozgásigény kielégítését jelenti, de kikapcsol, miközben kellemes perceket tölthetek el egy nagyon jó társaságban – mondta el Erdei Józsefné.

Testi és lelki felüdülés

Megannyi tanulmány és szakértői vélemény taglalja a tánc fizikális és pszichés előnyeit. A rendszeres mozgás segíti az ízületi betegségek elkerülését, és a különböző testtartások hozzájárulnak olyan izmok átmozgatásához is, amit a mindennapokban egyáltalán nem, vagy ritkán használnánk. Mindemellett hajlékonyabbá tesz, javítja az állóképességet, és csökkenti a stresszt. Hatékony megoldás az időskori demencia elkerülésére, ugyanis a tánclépések megtanulása az agy különböző pontjait aktiválja. Számtalan pozitívumot fel lehetne még sorolni a tánccal kapcsolatban, ám a végső következtetésen ez nem változtat: Hölgyek, Urak, irány a táncparkett!

GE
hirdetés