Táncosoké a Miskolci Múzsa

A Szinvavölgyi Táncegyüttes és Táncműhely veheti át a 2006. évi Miskolci Múzsa Díjat. A Szinvavölgyi Táncműhely

Hogy minek köszönhető az újabb siker? Jóna István, a táncműhely igazgatója úgy fogalmazott: „annak, hogy 1946. december 21-én egy csoport diósgyőri fiatal úgy döntött, néptáncolni akar. Rendkívüli dolog, hogy 60 éve működik a táncegyüttes – teszi hozzá. – Még 1956 októberében is tartottak próbákat, 1-2 nap maradt csak ki, amikor a forradalom legmozgalmasabb eseményei zajlottak Miskolcon. Bármi történjék is, a fiatalok társaságban akarnak lenni, ismerkedni szeretnének, és értelmes célokat keresnek. Mindezt magtalálták és megtalálják ma is a táncegyüttesben.”

Díjak és címek

A siker természetesen a kiváló szakmai vezetésnek és a szorgalomnak is köszönhető. Maródi Attila és Kiss Anita európai színvonalon vezeti a felnőtt együttest, de nem csak őket, hanem az utánpótlás együtteseit is. Hogy csak a legutóbbi eredményeket említsük: ez év januárjában a felnőtt együttes megkapta a Csokonai Vitéz Mihály alkotói és közösségi díjat, a minősítő versenyen pedig megszerezték az Örökös Kiváló Együttes címet. A gyerekek teljesítményének jutalma a Legkiválóbb Felkészítő Alapfokú Művészeti Iskola cím, a legkisebbek pedig a szekszárdi fesztiválra kaptak meghívást.

Élő közösség

Akik ide belépnek, élő közösségbe lépnek be, mely hagyományt teremt – mondja Jóna István. – A néptánc a vérünkben van, ami egyszerre tanít történelemre, kultúrára, intelligenciára, illemre, szép tartásra, memóriára, de még nagyon sok mindenre. Lehetne még sorolni, hogy miért fontos ez, de nem teszem. A lényeg, hogy mi csináljuk.”
hirdetés