Tandíj és ösztöndíj

Tandíj és ösztöndíj
Vajon mennyit ér ma a tudás a felsőoktatásban? Egyfelől nagyon sokat, s ugyanakkor meglehetősen keveset. Merthogy helyzete válogatja. Ahogyan mondani szokták: minden attól függ, melyik oldalán vagy… nos, ezúttal a felsőoktatási versenyistálló bejárati ajtajának, s mit, honnan nézel. Matyasovszki József jegyzete.

Merthogy végtelenül kevésre taksálják az állam és az alma materek oldaláról, ha mondjuk a teljesítmény szerinti, ismertebb nevén a tanulmányi ösztöndíjat vesszük alapul. Akkor ugyanis havonta 10 ezer forintot ér, ami jobb esetben a 15 ezret is elérheti. S mindezt egy minimum 4,8-as átlag mellett.

Ez aztán a megbecsülés, a kirobbanó ösztönzőerő! Vajon mit szólna ekkora sikerdíj láttán néhány bróker, ügyvéd vagy politikus? Bezzeg a tíz-hússzorosát éri a tudás, amikor meghúzzák a felvételi ponthatárokat, s a népszerű fizetős szakokon – a néhány zsenin és egyéb szuperképességekkel bírókon kívül – a szintén nem buta többségnek félévente súlyos százezreket kell fizetnie a továbbtanulásért. „Hass, alkoss, gyarapíts, s a haza fényre derűl”, figyelmeztetett a költő. Ám a honi felsőoktatási helyzetet látva inkább csak jót derül, ha egyáltalán van még humora ehhez az egészhez.

– Matyasovszki József –
hirdetés