Tantárgy lesz a falusi vendéglátás

Tantárgy lesz a falusi vendéglátás
Tantárgy lesz a falusi vendéglátás
Kék – Fontos szerepet tölt be a Rétközben, illetve annak határain is túl a Kéken működő Rétközi Szakiskola és Népfőiskola, hiszen fiatalnak és idősnek számos képzést nyújt.

A nappali képzés keretében a 14-19 éves fiatalok elsajátíthatják a dísznövény és zöldségtermesztő szakmát, lehetnek továbbá varrómunkások,  míg a népfőiskola keretében az idősebbek – főleg most a téli hónapokban –, gazdatanfolyamokon, képzéseken vehetnek részt. Szerencsés földrajzi helyzetben van Kék, hiszen a Nyíregyháza-Záhony vasútvonal mellett fekvő településekről könnyen megközelíthető az oktatási intézmény, míg Nagyhalász, Dombrád térségéből saját iskolabusz gyűjti össze a diákokat.

Napjainkban 23 településről 146 diák tanul nálunk – tájékoztatta szerkesztőségünket Bagoly Albert, az iskola igazgatója. – A felnőttoktatás létszáma ingadozó, 300-600 fő szokott részt venni a különböző tanfolyamokon. van ezüstkalászos és aranykalászos tanfolyamunk, van továbbá parkgondozó, biokertész, növényvédő- és méregraktár kezelő, mezőgazdasági vállalkozó, gyümölcstermesztő.

A szakmai ismeretek megszerzése mellett az uniós pályázatokhoz szükséges középfokú szakmai végzettséget is megszerezhetik az érdeklődők. A tanfolyamok szervezéséhez támogatást szoktunk nyerni pályázat révén a munkaügyi központtól, a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztériumtól. A tanfolyamokat nem feltétlen az iskola tanárai szokták tartani.  Tartanak foglalkozásokat többek között a Debreceni Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola, az Agrárkamara, a növényvédő állomás szakemberei is.

– Minden pályázati lehetőséget megragadunk. Részesei vagyunk a Szakiskolai Fejlesztési Program II. fordulójának, amely az országban hetven szakképző iskolát fog üssze. A fejlesztés érinti a tanári továbbképzéseket, valamint az eszközök modernizálását is.

Tizenötmillió forint értékben nyertünk például digitális táblát, laptopot, projektort, kaptunk továbbá tanári és tanuló segédanyagot is. Részt veszünk a Még egy esélyt az életnek című programban is. Ebben olyan fiatalok vesznek részt, akik a 16. életévüket már betöltötték, de nincs meg az 8 osztályos végzettségük. A kiscsoport 15 tagja szakmai előkészítő programban vesz részt. Ha jól dolgoznak a tanév során, akkor tehetnek osztályzóvizsgát is.

–  Évről évre egyre több diák tanul az iskolában, ezért szükség volt a bővítésre.  A szakképzési fejlesztési támogatásból  két tanműhelyt alakítottunk ki. Egy tanműhelyt kaptak a varodai dolgozók, egyet pedig a zöldség-dísznövénytermesztők. A tanműhelyek átadása decemberben volt. Szeretnénk a közút másik oldalán bővíteni az iskolát hat új tanterem építésével. Tankonyhát alakítanánk ott ki, s a falusi vendéglátást is oktatnánk a diákoknak.

– Magyar László –
hirdetés