Tanulhatnak, dolgozhatnak, utazhatnak

Akt.:
Tanulhatnak, dolgozhatnak, utazhatnak
© Fotó: Dodó Ferenc
Nyíregyháza – Közeleg az európai parlamenti választás: a tagállamokban a voksolásra jogosultak május 23–26. között járulnak majd az urnákhoz.

Az Europe Direct Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tájékoztató Központ fontosnak tartja, hogy a fiatalok is hiteles információkhoz jussanak az unióval kapcsolatosan – ebben az időszakban különösen azokra koncentrálnak, akik részt vehetnek a májusi választáson. Ennek jegyében szerdán a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumában három végzős osztály diákjainak tartott rendkívüli történelemórát Demeter Zsuzsanna kommunikációs menedzser, aki az unió kialakulásáról, működéséről és a fiatalokat érintő lehetőségekről is beszélt.

Az intézmény pályázik az Európa Parlament Nagykövet Iskolája címre, ezért az előadás előtt InfoPont nyílt, ahol a tanulók szóróanyagokhoz és ezek segítségével hírekhez, információkhoz juthatnak. Az iskola három junior nagykövetjelöltje nemrégiben egy, az EU-t bemutató programsorozaton vett részt. A megnyitón elmondták: rengeteg újdonsággal találkoztak, és kiderült számukra, hogy mennyi mindent nem tudnak az unióról. – Vegyetek részt a jövőtök építésében és menjetek el szavazni – javasolták diáktársaiknak.

A fiatalok szerepe

– Emelje fel a kezét az, akinek rokona vagy ismerőse valamelyik uniós tagállamban tanul vagy dolgozik – kérte a diákokat Demeter Zsuzsanna, majd amikor szinte minden kéz a magasba emelkedett, azt mondta, ez is jelzi, hogy a bőrünkön érezzük azt: részesei vagyunk az unió nagy családjának, ezért fontos tudni, hogy mi vesz bennünket körül. – Az EU-t a Benelux államok, Franciaország, Németország és Olaszország alapították, majd több körben csatlakoztak a további államok – Magyarország 2004 óta az unió tagja. A jogra épülő demokratikus együttműködés alapkövei azok a szerződések – maastrichti, lisszaboni –, amelyekhez a nemzetállamoknak alkalmazkodniuk kell. Az unió négy szabadságelve lehetővé teszi az áru és a tőke szabad áramlását, a szolgáltatások és a személyek szabad mozgását, ez pedig a fiatalok számára is rengeteg előnnyel jár, hiszen tanulhatnak és dolgozhatnak az unió tagállamaiban, pályázhatnak ösztöndíjakra, csatlakozhatnak önkéntes programokhoz, sőt, akár ingyen is utazhatnak az unión belül – mondta az előadó, aki a Brexittel összefüggésben a diákok szerepére is felhívta a figyelmet. – A britek 2016-ban népszavazáson döntöttek arról, az unió tagjai szeretnének-e maradni. A maradást támogató fiatalok nem tartották fontosnak, hogy voksoljanak, az eredményt pedig ismerjük: a kilépéspártiak győztek, a következmények pedig egyelőre felmérhetetlenek. Arra biztatlak benneteket, ti éljetek a lehetőséggel, és május 26-án menjetek el szavazni, hiszen a jövőtökről van szó – mondta Demeter Zsuzsanna.
hirdetés