Tanulók tevékenykedtek a múzeumban

Mátészalka – Térjünk a tárgyra – mi történik a tárgyakkal? Ez a mottó kísérte végig a mátészalkai Szatmári Múzeum egy hónapos múzeumpedagógiai programját.
Kiállítás. A Szatmári Múzeumból. [.pdf – 62KB]

Az elmúlt héten zárult, számos érdekességet rejtő rendezvény a város, valamint a környező települések általános- és középiskolás diákjainak kínált rendhagyó módon tanulnivalót.


A program témakörei
A magyar kocsizás (a Szatmári Múzeum gyűjteményének létrejötte, a műgyűjtés története)


Miből lesz a cserebogár! (gyűjtemények restaurálása)


Hiányzik egy kereked? (A Szatmári Múzeum kerékgyártó műhelyének berendezése)


Hol a helye? Hova tegyem? (A múzeum két új darabjának leltárba vétele)

A program ideje alatt négy témakört jártunk körbe, amelyeket előadásokkal, bemutatókkal és gyakorlati foglalkozásokon tevékenykedtetéssel igyekeztünk szemléletessé tenni – emelte ki dr. Cservenyák László, múzeumigazgató.

A rendezvény eredményességét bizonyítja, hogy több száz tanuló vett részt a foglalkozásokon, s a program végén elismerően nyilatkoztak a látottakról.

Kiállítás vakondnézetből

Mint dr. Cservenyák László elmondta, a témakörök összeállításánál kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a diákokat minél több tevékenységbe bevonják. Ennek megfelelően fémpénzeket tisztítottak, réz-, bronz és ezüsttárgyakat restauráltak, cserépdarabokat ragasztottak össze. A programot nagyszerűen egészítette ki a földszinti kiállítóteremben berendezett Autópálya vakondnézetből elnevezésű kiállítás, amelynek darabjai az M3-as autópálya régészeti leleteinek bemutatásaival játékos formában adott képet a régészek munkájáról. A rendkívül szemléletes, kedvcsináló kiállítást a nagy érdeklődésre tekintettel egészen november végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

K. N.
hirdetés