Tanúvallomás több száz kilométerről

Dr. Sörös László, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője
Dr. Sörös László, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Ha védett tanút hallgat meg a bíróság, kizárólag a bíró ismeri a tanú valódi személyét.


Tavaly év végén a Nyíregyházi Törvényszéken is átadták a ViaVideo projekt keretében a távmeghallgató szobákat. Az eddigi tapasztalatokról és a rendszer előnyeiről a Nyíregyházi Törvényszék sajtóosztálya kérdezte dr. Sörös László szóvivőt.

Milyen lehetőségeket rejt magában ez az új rendszer?
A távmeghallgatás keretében lehetőség van arra, hogy például egy Sopronban élő tanút a Nyíregyházi Járásbíróság meghallgasson anélkül, hogy elutazna ide. Ez úgy lehetséges, hogy a megyeszékhelyen kialakítottak négy olyan tárgyalótermet, ahol le lehet bonyolítani a távmeghallgatást. Országos szinten minden törvényszéken van ilyen tárgyalóterem, valamint a rendőrségeken és a büntetés-végrehajtási intézetekben is hozzáférhető. Ha egy távol élő tanút szeretne kihallgatni a bíróság, akkor megkeresi a rendszerben a lakóhelyéhez legközelebb lévő, távmeghallgató szobával rendelkező hatóságot, és oda idézi meg a tanút, míg a tárgyalás tényleges helyszíne Nyíregyháza. A két termet egy zárt, védett rendszeren keresztül összekapcsolják, így élő kép- és hangközvetítéssel kommunikálnak a felek. Nagy előnye, hogy így egy-egy tanúnak nem kell nagy távolságra elutaznia, ezzel időt, pénzt és energiát spórol meg az ügyfél és a bíróság is.

Az eljárás egyéb résztvevői is kihallgathatók ezzel a módszerrel?
Igen. A büntetőeljárási törvény felsorolja azokat az eseteket, amikor kötelező így megtartani a kihallgatásokat, például, amikor egy letartóztatás meghosszabbításáról kell döntenie a bíróságnak, ha a nemi erkölccsel összefüggő bűncselekmények tizennyolc év alatti áldozatát vagy különösen védett tanúkat hallgatnak ki.

Ki számít különösen védett tanúnak?
A büntetőeljárás során a bíróság az ügyészség indítványára különösen védett tanúvá nyilvánítja azt a személyt, akinek a vallomása kiemelkedő súlyú, az ügy lényeges körülményeire vonatkozik, illetve a vallomásától várható bizonyíték mással nem pótolható, és személyének, illetve kihallgatásának a felfedése esetén ő vagy a hozzátartozójának élete, testi épsége, személyes szabadsága súlyos fenyegetésnek lenne kitéve.

Hogyan hallgatnak ki egy letartóztatott gyanúsítottat, és mennyiben tér el ettől egy védett tanú kihallgatása?
A letartóztatás meghosszabbításáról szóló ülés esetén a bíró, az ügyész és a védő a tárgyalóteremben ül, míg a letartóztatásban lévő gyanúsított a büntetés-végrehajtási intézet meghallgató szobájában. A gyanúsítottat védő ügyvéd dönthet úgy is, hogy a védencével egy szobában kíván lenni. Ebben az esetben a tárgyalóteremben is látják a bv. intézetben tartózkodó, kihallgatandó gyanúsítottat és védőjét, és ők is látják azokat a személyeket, akik a tárgyalóteremben tartózkodnak. A védett tanúról úgy készül felvétel, hogy a másik tárgyalóteremben ülők csak egy torzított kép- és hangfelvételt látnak, hallanak. Ebben az esetben kizárólag a bíró ismeri a tanú valódi személyét.

Hány alkalommal használták Nyíregyházán a rendszert?
A Nyíregyházi Járásbíróságon tavaly kerítés bűntette miatt indult eljárásban a bíróság nem idézte meg ide az ország másik végéről a sértettet, hanem bement a lakóhelyéhez legközelebbi rendőrkapitányság meghallgató szobájába, és onnan kapcsolták be a nyíregyházi tárgyalásra. A sértettnek is nagyobb biztonságot, nyugalmat jelentett, hogy az ügy vádlottjától több száz kilométernyi távolságban tesz vallomást, és nem kellett vele újra találkoznia. De használták már a rendszert az ország különböző börtöneiben lévő elítéltek meghallgatására is. Ezzel egyrészt gyorsul az eljárás, hiszen nem kell fogvatartottakat ideszállítani, másrészt a szállításukkal felmerülő biztonsági kockázat is megszűnik. A rendszer további előnye, hogy rögzíti az elhangzottakat, ezért lehetőség van arra is, hogy visszanézzünk egy-egy tanúvallomást.

Van-e arra vonatkozó adat, hogy az országban hány személyt hallgattak ki ilyen módon?
Friss információ, hogy a tavaly év végén átadott rendszert három hónap alatt 96 bíró vette igénybe, összesen 191 alkalommal. Ebből 120 esetben büntetés-végrehajtási intézetből jelentkeztek be, de hét olyan alkalom is volt, amikor külföldön élő személyeket hallgattak meg.

A távmeghallgatáson kívül más célokra is használható a kiépített rendszer?
Lehetőség van arra is, hogy videókonferencia keretében értekezletet tartsanak az ország különböző bíróságain lévő személyek anélkül, hogy odautaznának.

Tervezik-e további végpontok kiépítését a megye járásbíróságain?
Mindenképpen, hiszen a négy, távmeghallgatást biztosító tárgyalóterem leterheltsége folyamatosan nő, így szükség lesz arra, hogy a vidéki járásbíróságokon is kiépítsék ezeket a meghallgató szobákat, hosszabb távon pedig arra, hogy valamennyi tárgyalóterem alkalmas legyen erre.
hirdetés