Tapad a magyar a sztrádamatricára

Tapad a magyar a sztrádamatricára
© Illusztráció: KM-archív
Nyíregyháza – Az e-matricát néhány kattintással meg lehet vásárolni az interneten.


Az idén is matricával használhatjuk a legtöbb autópályát Magyarországon. Ezúttal új matrica nem jelent meg a kínálatban.

Néhány kattintás

– A személyautók számára díjköteles szakaszok köre 2016 január elsejétől mindössze a 2015-ben átadott, a gyorsforgalmi hálózatba kapcsolódó utakkal (M43 Makó-országhatár és M85) bővült, más módon nem változott – közölte Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője.

– A díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló rendelet módosításával az M43 autópálya teljes hossz­ban, míg az M85 autóút a Csorna-kelet csomópont és az M85-M86 elválási csomópont közötti szakaszának kivételével szintén teljes hosszában az e-matricás díjköteles úthálózat részévé vált.

– Nem kell az év eleji dömpingben sietnie annak, akinek 2015-ös országos éves vagy megyei e-matricája van, hiszen ezek 2016. január 31-ig érvényesek. A tavaly megváltott heti (10 napos) és havi jogosultságok természetesen átnyúlhatnak a következő évre, azaz például egy 2015. december 28-án vásárolt heti (10 napos) e-matrica 2016. január 6-án éjfélig, egy ugyanazon a napon vásárol havi jogosultság 2016. január 28-ig érvényes.

Az e-matricát néhány kattintással meg lehet vásárolni az interneten keresztül az ematrica.nemzetiutdij.hu oldalon, mobilról SMS-ben vagy applikációval, személyesen a NÚSZ ügyfélszolgálati irodáiban illetve az országszerte megtalálható viszonteladók bármelyikénél (így például a benzinkutakon is).

Ellenőrző kamerák

Vásárlás során – még az e-matrica kifizetése előtt – a díjkategória mellett feltétlenül ellenőrizzük a rendszám, felségjelzés helyességét és az érvényességi időt! Személyes vásárlás esetén az ügyfél aláírásával, internetes, illetve mobilos tranzakciónál pedig elektronikus válaszüzenetében igazolja vissza az adatok helyességét!

– A közlekedői és az útdíjfizetési szokásokat illetően érdemes hangsúlyozni, hogy az e-matricát minden esetben előre, a díjköteles szakaszra való felhajtás előtt kell megváltani.

Az akár néhány perccel később megváltott e-matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. Az ellenőrző kamerák az elhaladó autóról (rendszám alapján) azonnal megállapítják, rendelkezik-e érvényes e-matricával – tette hozzá a szóvivő.

KM–LTL
hirdetés