Tapasztalat és elfogadás – Magyarországon évente 100–150 Down-szindrómás gyermek születik

Seszták Oszkár fővédnök részt vett a kihívás játékban, ahol az volt az egyik feladata, hogy konyhai kesztyűben fűzzön gyöngyöt
Seszták Oszkár fővédnök részt vett a kihívás játékban, ahol az volt az egyik feladata, hogy konyhai kesztyűben fűzzön gyöngyöt
Nyíregyháza – Izgatott gyermekzsivaj fogadott minket a Csodavár Korai Fejlesztő Központban és Integrált Játszóházban hétfőn, a Down-világnapon. Kisari Károly széles mosollyal és felemás zokniban vezette körbe a vendégeket az intézményben, büszkén mutatva a Csodakert csodáit, a jól felszerelt fejlesztőszobákat és a vidám arcocskákat.

Egy évtizede már, hogy március 21-én a világ a Down-szindrómával élőkre figyel, ebben pedig jelentős szerepet vállalnak programjaikkal a civil szerveződések is.

Nem maradnak egyedül

– Az idei rendezvénysorozat nyitásaként múlt hét szombaton több százan vettünk részt az I. Nemzetközi Kromoszóma Karneválon, ahol cseh, szlovák partnerek Down-szindrómával élő csoportjai, ismert színészek és együttesek fellépésével, valamint egy jótékonysági sétával mutattuk meg, hogy a különbség igenis kisebb mint gondolnánk – jegyezte meg Kisari Károly. A nyíregyházi Down Egyesület fogja össze a 16 hazai szervezetet tömörítő Down-háló tagjait, akik szintén csatlakoztak a világnapi rendezvénysorozathoz, és székhelyükön irányítják rá a figyelmet a Down-szindrómával élők hazai helyzetére, lehetőségeire, jövőképére. A Csodavárban például a március 23-áig tartó Kromoszóma Napokkal, mely elnevezés a kialakulásért felelős 21-es kromoszómapár eltérésére utal.

A rendezvény fővédnöke, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke hozzátette: az egyesület munkája példaértékű, segítségükkel a megyében élő, Down-szindrómás gyermeket nevelő családok nem maradnak egyedül a problémáikkal.

– Nagyon fontos, hogy a többségi társadalom tagjai minél fiatalabb korban találkozzanak mozgássérült, értelmi fejlődésükben eltérő társaikkal. Biztos vagyok benne, hogy a személyiség- és erkölcsi fejlődésükre jó hatást gyakorol. Az önkéntes szolgálat is kiváló lehetőség erre.

Együttműködnek

Pázmány Viktória, a Csodavár fejlesztő gyógypedagógusa: mióta 2011-ben a Csodavár megnyílt, a Down-szindróma világnapján és az azt követő héten óvodai és iskolai csoportokat fogadnak.

– Az idei Kromoszóma Napok célja, hogy azok a gyerekek, akik a hétköznapokon nem biztos, hogy találkoznak mássággal élő társaikkal, megtudhassák, milyen az, ha valaki más, eltérően fejlődik. Ilyenkor nem csupán a Down-szindrómára koncentrálunk, együttműködünk a vakok egyesületével és a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjával, a gyerekek kipróbálhatják, milyen az, ha nem lát az ember vagy kerekesszékbe kényszerül. A kihívás játék segítségével megismerkedhetnek a Down-nal, megtapasztalhatják, hogy miért beszélnek másként, miért tűnik ügyetlenebbnek az ő mozgásuk, miben segíthetnek és hol játszhatnak együtt.

KM-CsA
hirdetés