Tapasztalatcsere az idősekért

Cikk 40 / 94 Újabb két takarékos hivatal Családi napra várják a természetbarátokat A szamossályi delegáció Norvégiában
Cikk 40 / 94 Újabb két takarékos hivatal Családi napra várják a természetbarátokat A szamossályi delegáció Norvégiában - © Fotó: Önkormányzat
Szamossályi – Lenyűgözte a norvég szakembereket a szamossályi idősellátási rendszer.

Norvégiában a lakosság 16 százaléka 65 éven felüli, ez az arány Magyarországon 17,7 százalék, a munkaképes korú lakosság aránya mindkét országban 65 százalék körül mozog. A hasonló statisztikák mögött hasonló problémák húzódnak meg, főleg az idősellátás területén, amely mindkét országban a helyi önkormányzatok felelősségei közé tartozik. Az idősellátás egy olyan önkormányzati szolgáltatási terület mind Norvégiában, mind pedig Magyarországon, amely sok szempontból nagyon fontos a közösségek vezetőinek: a családok változó szerepe és a társadalmi csoportok közötti szakadékok elmélyülésével nagyon sok idős ember él vidéken segítség és ápolás nélkül. Ez egyre nagyobb erőfeszítéseket követel az önkormányzatoktól.

A norvég Elverum város és Szamossályi község önkormányzatai ezért az idősellátás fejlesztési lehetőségeinek feltérképezésén kezdtek el együtt dolgozni.

Kiemelt cél

Két tanulmányútra került sor: Szamossályi képviselő-testülete és idősellátási szakemberei látogattak Elverumba, a norvég város delegációja viszontlátogatást tett Szamossályiban. Mindkét alkalommal a hangsúly egymás megismerésén, egymás tapasztalataiból tanuláson kívül a közös munkán volt.

A norvég tanulmányúton Szamossályi képviselői előadásokat hallhattak az idős­ellátás megszervezéséről, jövőbeni tervekről és meglátogattak számos intézményt Elverumban. A modern technikai eszközökkel felszerelt intézményekben külön részleget alakítottak ki a demens betegek ellátására, ami hasznos tapasztalatokkal szolgált Szamossályi számára, ahol a demenciával küzdők segítése kiemelt cél. Ugyancsak alkalmuk nyílt az ápoló- és gondozóképzést nyújtó Norvég Nemzeti Egyetemet is meglátogatni.

Példaértékű szemlélet

A 21 ezer fős norvég város idős­ellátási szakemberei le voltak nyűgözve a Szamossályiban tapasztaltaktól. A nyolcszáz fős magyar falu bentlakásos otthona és házi segítségnyújtása magas színvonalú szakmai munkát és humánus bánásmódot képvisel. A fenntartó önkormányzat elkötelezettsége példaértékű és stratégiai szemléletet tükröz, hiszen egy ekkora település számára nem volna kötelező ilyen szintű és ilyen színvonalú szolgáltatások nyújtása.

A szamossályi workshopon a környékbeli szociális intézmények vezetői együttműködésükről biztosították a község vezetőit, és együtt térképezték fel a jelenlegi helyzetet, a kihívásokat és a lehetséges megoldásokat.

Jó alap a fejlesztéshez

Mivel a nagyobb régióban gondolkoznak együtt a fejlesztési elképzelések összeállításánál, ezért hívták meg Nyírbátor szociális szakembereit és a város vezetőit, akik nem csupán jelenlétükkel, hanem konstruktív gondolataikkal is gazdagították a norvég–magyar munkamegbeszélést.
A mikrorégió Gyügye, Szamosújlak, Cégénydányád, Hermánszeg és Szamossályi településeket öleli fel. A járás 49 további önkormányzatot ölel fel a térségben. Szamossályi egy idősek otthonával rendelkezik, 39 férőhellyel. Elverumban négy idősek otthona található, összesen 196 férőhellyel, amely mellett viszont kiterjedt otthonápolási szolgáltatásokat és átmeneti ellátást nyújtanak. A modern infokommunikációs eszközök alkalmazása az idősellátásban számos fejlesztési lehetőséget rejt magában. Elverum folyamatban levő fejlesztései jó alapul szolgálhatnak Szamossályi és térsége fejlesztéséhez is.

KM
hirdetés