Tápszegény az iskolai ebéd

A KASZ és a KISOSZ megyei szervezetei rendeztek fórumot szerdán, melyen az ÁNTSZ, az Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás, a fogyasztóvédelmi és a munkaügyi felügyelőség vezető munkatársai számoltak be a tavalyi ellenőrzések tapasztalatairól, illetve szóltak az idei változásokról. Munkaügy. Korábbi cikkek gyűjteménye [.pdf – 58KB]

Maródi Gyula munkaügyi felügyelő például elmondta: a megyei szint megszűnt, s létrehozták az észak-alföldi regionális munkaügyi felügyelőséget. Emellett kettévált a munkabiztonság és munkavédelem, illetve a munkaügy. Az átszervezés lényegében még most is folyamatban van.

– Tavaly a nyilvántartásunkban szereplő 8400 egység 37 százalékát ellenőriztük – mondta dr. Madarász Gyula, az ÁNTSZ megyei főigazgató-helyettese. – Minden harmadik esetben kellett intézkednünk. Felfüggesztést, bezárást 1 százalékuknál alkalmaztunk, minőségvédelmi bírságot 110 esetben róttunk ki összesen 10,8 millió forint értékben, míg a szabálysértési eljárások száma 69 volt.

Dr. Madarász Gyula a szerdai sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy a kémiai toxikológiai minták 2 százalékánál volt magasabb a nitrát-, illetve nitrittartalom, a mikrobiológiai vizsgálatok 7 százaléka volt kifogásolható. Elszomorító, hogy 104 vizsgált iskolai konyhából 55 fele nem felel meg a tisztasági követelményeknek, hasonló arányban kifogásolható a tápanyag- és enerigatartalom, az árvási sók és vitaminok megléte. Tavaly 5 ételmérgezés fordult elő (4 családi, 1 közösségi), 2 gombamérgezés is előfordult, de egyik sem járt súlyos következményekkel.

Átszervezések

– Változás, hogy élelmiszer-előállítás ellenőrzéséből kivonulunk, ezt a feladatot az Állategeszségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomás veszi át. Közegészségügyi szempontból, természetesen, továbbra is mi ellenőrizzük az élelmiszerüzemeket. Fő feladatunk a vendéglátás és a közétkeztetés ellenőrzése lesz – ezt teljes körűen kézben kell tartanunk.

– Györke László –
hirdetés