Tárgyak sötétben: ez a Tapintható világ

Dr. Rémiás Tibor és Fekete Tibor
Dr. Rémiás Tibor és Fekete Tibor - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – A nem mindennapi tárlat alkotásaival sötétben ismerkedhetnek meg a látogatók.

Válts nézőpontot! – ez az alcíme annak a különleges tárlatnak, amelynek alkotásaival a látók és nem látók azonos feltételek mellett: sötétben ismerkedhetnek meg, és amely a Jósa András Múzeum és a Rotary Club nyíregyházi szervezetének együttműködésében valósul meg.

Pályázatot hirdetnek

A részletekről tartott szerdai sajtótájékoztatón dr. Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója elmondta: az intézmény és a szervezet között kiváló az együttműködés, ennek eredményeként húsvétkor és december 6-án is nagyszabású rendezvényen látnak vendégül hátrányos helyzetű gyerekeket, a közös programok sora ebben az évben egy nem mindennapi kiállítással gazdagodik. – A Tapintható világ címet viselő tárlat látogatói megtapasztalhatják, hogy milyen tapintás útján érzékelni a műalkotásokat – mondta az igazgató, majd oklevéllel köszönte meg a Rotary Club nyíregyházi szervezetének, hogy hozzájárulnak az intézmény sikeres működéséhez.

Babolcsi Andrea múzeumpedagógus, a Tapintható világ kurátora elmondta: ismert és kezdő művészek (köztük látássérült alkotók) munkáit állítják ki, ezúttal a megszokottnál nagyobb hangsúlyt kapnak majd a textúrák és a tapintás. – A február 23-án nyíló kiállítás alkotásaihoz Nagy Zsuka költő ír majd rövid ismertetőket, a tárlathoz pedig egy diákoknak szóló pályázat is kapcsolódik.

Az idén ünnepelnek

– A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete ebben az évben ünnepli a 15. születésnapját, és amikor az idei programjainkat állítottuk össze, nagyon fontosnak tartottam, hogy valamilyen formában a művészet is megjelenjen – mondta Nemes-Nagy Tünde, a szervezet elnöke, aki hozzátette: örül annak, hogy a kiállítás segítségével az egészséges emberek, ha csak rövid időre is, de szembesülhetnek a vak vagy gyengénlátó társaik nehézségeivel.

Sikeres évet zártak

Fekete Tibor, a Rotary Club nyíregyházi szervezetének elnöke a tavaly végzett munkájukról és az idei terveikről is beszélt.

– Augusztusban a Cantemus kórusfesztiválhoz kötődő karvezetői mesterkurzus nyitórendezvénye jótékonysági hangverseny volt, a befolyt összeget a Jósa András Oktató Kórház javára ajánlottuk fel. A Bárczi-iskolának kültéri játékokat vásároltunk, a Keep Floyding zenekar koncertjének bevételével pedig a nyitott szívvel született gyermekek műtéteihez járultunk hozzá. Büszkék vagyunk a Talentum programra, amellyel hátrányos helyzetű, de tehetséges fiatalokat tudunk támogatni, de arra is, hogy 200, az életmentő készülékek használatát bemutató oktatóvideót adhattunk át a városnak. Jól sikerült az Early­Act est, és a Rotary-Mikulás is, ami pedig mindig nagy élmény: havonta egyszer együtt főzünk az Oltalom Szeretetszolgálat gondozottjaival – ezt az idén is folytatjuk – mondta Fekete Tibor és hozzátette: a hagyományos rendezvényeiket ebben az évben is megtartják, de újdonságokkal is készülnek.

KM
hirdetés