Tarnaménesi kalandok Nyíregyházán

Héttől a Krúdy Kamarában mutatják be
Héttől a Krúdy Kamarában mutatják be - © Fotó: Utca-szAk
Nyíregyháza – A tavalyi év legjobb negyven előadása közé választották a szerda este Nyíregyházán látható darabot.

A nem túl távoli jövőben, 2020-ban a Nemzeti Demográfiai és Reproduktív-egészségfejlesztési Minisztériumban az a döntés születik, hogy a drasztikus népességfogyás ellensúlyozására minden mélyszegénységben élő leányanyát nyilvántartásba vesznek. A cél, hogy a gondozásba veendő gyerekeket már a magzatkori ártalmaktól is megóvják.

Erős ajánlás, hogy jóval a szülés előtt zárt anyaotthonokba kerüljenek a kismamák, ahol nyugodtan ismerkedhetnek velük az örökbefogadó szülők. Arról, hogy a tervekben rejlő törvénysértések komoly tiltakozási hullámot váltanak ki, a Tarnaménesen élő Anasztázia és hat hónapos csecsemője Csongor mit sem tud…

A Halmozottan hátrányos helyzetű angyalok kara egy utópisztikus-disztópikus darab, ami miközben bemutatja egy prostituált lányanya szürreális kalandjait, sokakat érintő kérdéseket is felvet. Vajon módunkban áll-e változtatni meghatározott sorsunkon, és ha igen, akkor ezt miért, egész pontosan minek hatására lennénk képesek megtenni? El lehet-e várni bárkitől, hogy csettintésre megváltozzon?

Találkozások esszenciája

Bari Jutka, a darab író-dramaturgja prostitúcióból élő anyákkal készített interjúkat, a beszélgetéseket főként észak-magyarországi kistelepüléseken rögzítette. Az összegyűlt anyagból a szerző, a társulat és Simon Balázs rendező két éven át „Te vagy a Király” címmel színházi programokat valósított meg az érintett közösségekkel, többek között hazai javítóintézetek lakóival is. A Halmozottan hátrányos helyzetű angyalok kara önálló művészi produkcióként ezen találkozások sűrű esszenciáját tárja a nézők elé.

Az Utcaszínházi Alkotóközösség ma este héttől Nyíregyházán játssza az előadást, a Móricz Zsigmond Színházzal együttműködve. A társulat célja, hogy dialógust kezdeményezzen ezekről a nehezen látható társadalmi kérdésekről. A bemutatót azoknak is ajánlják, akik kíváncsiak arra, miért is lett 2016 negyven legfontosabb színházi előadásának egyike a Halmozottan hátrányos helyzetű angyalok kara.

KM
hirdetés