Helyi közélet

2016.09.22. 07:48

Mit takar pontosan a Modern Városok Program, hova kerülnek az elektromos töltőállomások? - Ezek lesznek a fő kérdések a mai testületi ülésen

Nyíregyháza - Milyen fejlesztések valósulnak meg a Modern Városok Program keretében? A megpályázott töltőállomások helyéről is döntenek, de szól lesz még a városi úszásoktatás helyzetéről is. A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai ülés legfontosabb napirendi pontjairól kérdeztük.

Nyíregyháza - Milyen fejlesztések valósulnak meg a Modern Városok Program keretében? A megpályázott töltőállomások helyéről is döntenek, de szól lesz még a városi úszásoktatás helyzetéről is. A nyíregyházi közgyűlés frakcióvezetőit a mai ülés legfontosabb napirendi pontjairól kérdeztük.

Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz)

Modern Városok Program

A kormánnyal kötött megállapodás óta a polgármesteri hivatal munkatársai óriási munkát végeztek – a tervezés és a fejlesztések előkészítése elindult. Az ígért határ­időkre elkészülhetnek a beruházások. A nyugati elkerülő bezárása, a Kállay-kúria felújítása, a Nyíregyháza–Tokaj-kerékpárút, a közlekedési csomópontok fejlesztése állami lebonyolításban készül, míg a sóstói négycsillagos szálloda építése, a múzeumfalu és az állatpark fejlesztése, az atlétikai centrum építése, a szabadtéri színpad felújítása a program szerint halad, az engedélyes és kiviteli tervek is készülnek.

Elektromos töltőállomások

Az unióban elsőként Magyarországon fogalmazták meg az e-mobilitást szorgalmazó tervet. Ennek első lépéseként a nagyobb városoknak biztosítanak forrásokat töltőállomások létesítésére. Városunk élen jár ezen a területen is, így 10 elektromos töltőállomást hozunk létre, ezzel is ösztönözve a lakosságot az elektromos járművek használatára. Meg kell jegyezzem, hogy ez csak az első lépés, amely reményeink szerint ösztönzést adhat a városban működő bevásárlóközpontoknak, gyáraknak hasonló töltőállomások létesítésére, és a város további tervei között is szerepel a hálózat további bővítése.

Úszásoktatás

A város eddig is kiemelt figyelmet fordított az iskolai úszásoktatásra, évről évre támogatja az önkormányzat a gyermekek számára az uszodahasználatot, illetve a biztonságos szállítást. Ezt a kötelezettséget örömmel fogjuk megszavazni.

Nagy László (MSZP)

Modern Városok Program

A modern városok fejlesztési koncepciója apróbb módosításokon esett át. Az előterjesztés főleg infrastrukturális fejlesztéseket céloz meg: a közlekedési feltételek javítása, a csomópontok átépítése, az intézményi felújítások és a gazdaság élénkítése szerepel benne. Fura helyzet, hogy miközben EU-s pénzeket költünk el, pontosan ellenük folytat kampányt a kormány. Mindezen források nélkül a város fejlődése évtizedekkel maradna el.

Elektromos töltőállomások

A pályázat 10 elektromos töltőállomás létesítéséről szól, mintegy 26 millió forint összegben. Ha másért nem, az újonnan városba kerülő elektromos autóbuszok miatt bizonyosan fontos. Nyíregyháza útjain még nem fut túl sok elektromos autó, de a jövő hozhat változást ebben is. Főleg, ha Magyarország az Európai Unió tagja marad, ami elemi érdeke hazánknak.

Úszásoktatás

Az úszásoktatás városi szintű beindítása 2007-ben indult el, az akkori második osztályos gyermekekkel. A jelenlegi rendszer – melynek keretében a hatodikosok mellett a negyedik osztályosok is járnak úszni – több problémát vet fel. Megfelelő medence az oktatáshoz (mélység, nagyság), megfelelően felkészült oktatók, stb. Átgondoltabb és gyerekközelibb szervezésre lenne szükség. A kevesebb néha több.

Béres Csaba (Jobbik)

Modern Város Program

A Modern Városok Program egy komplex fejlesztési csomag. Az ennek keretében megvalósítandó beruházásokkal egyetértünk. De minden ilyen jellegű elképzelés és a hangzatos szavak csak akkor érnek valamit, ha meg is valósulnak. Ha úgy torpannak meg a beruházások, mint a Nyíregyházát Tokajjal összekötő kerékpárút építése, akkor nem túl sok jóra számíthatunk.

Elektromos töltőállomások

A város 10 elektromos töltőállomás létesítésére nyújtott be pályázatot a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. Az előterjesztés többek között a berendezések tervezett elhelyezését tartalmazza, melyeket többnyire a belváros központi részén jelöltek ki. Álláspontunk szerint megfontolandó lenne egy gyors töltésre alkalmas készüléket az M3-as autópálya Debreceni úti fel-, illetve lehajtója közelében elhelyezni, hogy a városunkba látogatók megérkezésükkor, vagy a városból hosszú útra készülők közvetlenül elindulásuk előtt feltölthessék az erre alkalmas gépjárműjüket.

Úszásoktatás

Az általános iskola 5–6. évfolyamába járóknak minisztériumi rendelet írja elő a kötelező úszásoktatás megszervezését. A Klik 2017. január 1-jét követően már nemcsak a fenntartói, hanem a működtetői szerepet is be fogja tölteni. Addig, ameddig ez a folyamat le nem zárul, a városnak biztosítania kell a feltételeket az oktatás megszervezéséhez, ami javarészt anyagi ráfordítást jelent. Nem tudjuk, mit hoz még a jövő, de egy biztos: a Jobbik országos szinten, lehetőségéhez mérten mindent megtesz azért, hogy a kormánynak az oktatás terén végzett ámokfutásától megóvja az iskolásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában