Tartalmas, dolgos és példamutató életet élt

Hornyák Károly
Hornyák Károly - © Fotó: magánarchívum
Nyíregyháza – Édesapja a város ácsa volt, akinek a munkáit többek között a nyíregyházi önkormányzat épületének tetőszerkezetében vagy a sóstói sétányon található székelykapuban csodálhatjuk meg. 1921. február 20-án született meg fia, Károly, a család 10. gyermekeként.

Hornyák Károly a Kossuth-gimnáziumban tanult, majd Peller Károlynál sajátította el az autóvillamossági szakmát, kitűnő tanulóként. Mestervizsgája után az ipartestület tagja lett. Budapestre költözött, ott dolgozott bevonulásáig. Az amerikai fogság után Nyíregyházára tért vissza, kisiparos lett.

Több helyen tanított

A Szarvas utcai házában alakította ki és fejlesztette folyamatosan a műhelyét. Négy segédjével országos méretekben is megalapozta szakmai hírnevét. Saját vállalkozása mellett a híres Majerszki műhelyben, az erős­áramú részleg vezetését is ellátta. Közben több helyen tanított, vizsgabiztosként, vizsgaelnökként is tevékenykedett. A kisiparosokat sújtó korabeli megszorítások hatására felszámolta kisipari jogviszonyát.

Tevékenységét a Vasgyár utcai ElekterFém Ktsz.-ben folytatta. A ktsz az ő felszereléseivel, tudásával, szakmai és üzleti kapcsolataival indította be a motortekercselő műhelyét. A gazdag szakmai pályafutását az Újfehértói Építő- és Faipari Szövetkezetben fejezte be, onnan ment nyugdíjba 1981-ben.

Nyugdíjasként letette a gombaszakértői vizsgát és aktívan járta a természetet. Szerencsére a hosszú élete során az egészsége szinte végig kitartott. A munkájára igényes volt, segítőit is ennek alapján választotta meg, akiket barátként is megbecsült. A korosztályokon átívelő, hosszú, gazdag, tartalmas és példamutató élete tiszteletet ébresztett mindenkiben, aki ismerte.

– Gyászoló özvegye –
hirdetés