Tartanak a gazdák a januári tavasztól

Ha a tél nem „gondoskodik” a növényvédelemről, egy lemosó permetezés aranyat érhet
Ha a tél nem „gondoskodik” a növényvédelemről, egy lemosó permetezés aranyat érhet
Szabolcs-Szatmár-Bereg – A szokatlanul meleg időjárás jót tesz a háztartásoknak az alacsonyabb fűtésszámlák miatt, azonban a mezőgazdaság szereplői számára veszélyes lehet. Ha ugyanis még több hétig maradna az évszakhoz képest kimagaslóan meleg időjárás, az megváltoztatná a növények normális életritmusát – hívta fel portálunk figyelmét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A médiában példaként bemutatott rügyfakadások egyelőre még csak bizonyos jelző növényeket érintenek. A legtöbb gyümölcs- és szőlőültetvényben még tart a mélynyugalmi állapot, ami egyelőre védelmet nyújt a növények számára – olvasható közleményükben.

– Még nincs nagy baj, persze a különböző szántóföldi növénykultúrák és a gyümölcsfák szempontjából nem ártana, ha néhány fokkal kevesebbet mutatna a hőmérő – kezdte helyzetjelentését a nagykállói Bölcskei György, majd hozzátette: ő inkább az április végi, május eleji fagyoktól „retteg”, mint mondta, ez a mostani, enyhének mondható időjárás még nem a világvége.

– Az viszont igaz, hogy ebben a tavaszias télben a különféle kártevők és kórokozók vígan megélnek. Felhívnám a gazdák figyelmét arra, hogy ne feledkezzenek meg a téli lemosó permetezésről. Ha hidegebb lenne, a tél „ingyen elvégezné” a növényvédelmi munkákat, így a gazdáknak sajnos a zsebükbe kell nyúlniuk, hiszen nem adják ingyen a permetszert – mutatott rá a mostani időjárás egyik árnyoldalára Bölcskei György, aki szerint ha még hetekig ilyen marad az idő, akkor kezdődnének inkább a nagyobb gondok. A gyümölcsfák ugyanis rügyezni kezdenének, kiváló táptalajt biztosítva ezáltal a kártevőknek.

– Jelentősebb károkat az okozhatna, ha a tartósan enyhe időt egy hirtelen lehűlés követné, de nem szeretném az ördögöt a falra festeni – zárta a nagykállói gazda.

A legjobb védekezés a hideg

– A vértetű az alma egyik legnagyobb ellensége, a kártevő ellen ebben az időszakban a leghatékonyabb védekezés a napokon át tartó hideg idő volna – fogalmazott lapunknak a tarpai gazdálkodó. Szerinte az lenne az ideális, ha közel két héten át mínusz 2-3 fok körül alakulna a nappali hőmérséklet. Guti Rudolf leszögezi: a téli, tartós hideg a gyümölcsösökre pozitív hatással volna, hisz a mezőgazdászok „kezében” a mínusz fokok komoly és hatékony növényvédelmi fegyverként funkcionálnak.

– Én az a fajta ember vagyok, aki arról beszél szívesen, ami már megtörtént, jóslásokba nem szívesen bocsátkozom. Az biztos: ha huzamosabb ideig a mostanihoz hasonlóan alakulna az időjárás, az növényvédelmi szempontból negatívan érintené a gyümölcsösöket – fogalmazott a tarpai gazda, aki főként alma-, szilva- és meggyfákkal foglalkozik.

Még nem kell aggódni

Pásztor András sokat megélt és tapasztalt gazdálkodó. A Timári Vetőmag és Szárító Kft. ügyvezetője elöljáróban leszögezte: nem kell aggódni és idejekorán megkongatni a vészharangot.

– A kutya még nem ette meg a telet! Igaz, hogy a megszokotthoz képest enyhébb az időjárás, viszont a szántóföldi növénykultúrának az elmúlt napok csapadékos időjárása kedvezett. Tudtommal belvízhelyzetről sem beszélhetünk, ugyanis a föld szépen elnyelte a lehullott esőt – nyugtatta meg a kedélyeket Pásztor András, majd hozzátette: nincs tudomása arról, hogy a kalászosok vagy a repce fejlődésében bármiféle problémát okozott volna a mostani időjárás.

– Betegségről nincs tudomásom, ahogy túlfejlett kultúráról sem kaptam információt. Úgy vélem, hogy a kalászosok és a repce is optimális állapotban van. Persze, ha hosszabb ideig ilyen marad az idő, az kedvezhet a különféle gombafertőzéseknek, ami növényvédelmi szempontból az átlagosnál komolyabb védekezésre sarkallhatja a gazdákat. Különösen veszélyes lehet a rozsdabetegség. Ez a kórokozó négy vagy öt éve hatalmas fejtörést okozott a megye gazdálkodóinak.

Egyelőre sok a kérdőjel

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke úgy látja, ennek a mostani enyhe időjárásnak akkor isszuk meg igazán a levét, ha egy kemény fagy követi az átlagosnál talán melegebb napokat. – Az erős lehűlés hatására, (hómentes talaj esetén) a szántóföldi növények ki- és felfagyhatnak. Az enyhe időjárás miatt egyes növényfajták túlfejlődhetnek, a fagy pedig tönkreteheti az egészséges gyökérzetet. A tartós fagy egyetlen pozitív hatása az, hogy a szabadban telelő kórokozók és kártevők létszáma a mínuszok hatására csökkenne – tájékoztatott Rácz Imre, a NAK megyei elnöke. Hozzátette: amennyiben a talaj egyes rétegeiben tapasztalható vízdeficit megszűnik és nem változik extrém mód az időjárás, úgy jó szezon elé nézhetnek a megyei gazdálkodók.

KM-TG
hirdetés