Tartják a markukat

Akt.:
Tartják a markukat
© Kép: Fotolia
Komoly fenntartással fogadom azoknak a sztároknak, énekeseknek, színészeknek a (média)siralmait, akik elérve a nyugdíjaskort, arra panaszkodnak, milyen megalázóan csekély havi járandósággal szúrja ki a szemüket a magyar állam. Igen, hölgyeim és uraim, a nyugdíj-kalkulációnál a bevallottan ledolgozott év(tized)ek és a leadózott jövedelmek mérvadóak. Palicz István jegyzete.


Nem az számít, mennyien tapsoltak önöknek fénykorukban, hanem az, mennyit tapsoltak el önpusztító „öngondoskodásra”: piára, fűre, tivornyákra, befektetések helyett lefektetésekre, szerencsejátékokra, amikor még „ment a szekér”.

Többen is az ORI-ra mutogatnak, mondván: az előző rendszerben a zenésztársadalom felügyeleti szerveként funkcionáló Országos Rendező Iroda nem fizette be a dalos pacsirták nyugdíjjárulékait, majd eltüntették az árulkodó nyilvántartásokat. Ha így van, ne hagyják elszállni a dolgos éveket, harcolják ki, hogy a nyugdíjbiztosító forintosítsa azokat (is)! De a rendszerváltás óta eltelt negyedszázadot nézve sem mellékes, kinek mennyi lehetett a mellékes, hány fellépést, előadást nyomtak le legendáink „okosban”, hányszor bújtak ki a járulékfizetési kötelezettségeik alól, miközben a jogdíjakért persze tartották a markukat.

Mennyit tettek bele abba a bizonyos nagy, közös kalapba, ahonnan most méltó viszonzást várnak?

Palicz István
hirdetés