Tartósítsuk a virágot

Nem mindegy, hogy az ajándékba adott vagy kapott csokorban meddig gyönyörködhetünk. A vágott virágok élettartama meghosszabbítható, akár meg is duplázható!

Jeges vagy forró víz, aszpirin, rézedény: az ilyen tartósítási legendáknak gyakran van valóságalapja. Azt mondják, hogy a rézből készült vázában kevésbé szaporodnak el a gombák. Az aszpirin oldata savas, így kedvezőtlen a baktériumoknak. A citromlé és az ecet szintén a savasságról gondoskodik. A virágcsokrot hideg vízbe kell állítani: a meleg vízben gyorsabban kiszáradnak.

A megfonnyadt virágokat azonban a 40-50 fokos víz időlegesen helyreállíthatja. Aki nem hiszi, próbálja ki! A csokrokat meg is száríthatjuk, hogy hónapokig megőrizhessük őket. Az ügyesen szárított csokor gyönyörű látvány, de sosem kelt már olyan friss benyomást, mint új korában.

Az esküvői csokrok szárítására sok profi szárító vállalkozik, de egyszerűbb bokréták konzerválását a virágboltokban is gyakran elvállalják. Kísérletező kedvűek otthon is próbálkozhatnak a szárítással: egyesével, szellős helyen, fejjel lefelé lógatva a virágok megszáradnak, majd újból csokorba köthetők.

– Baráthné Kun Etelka –
hirdetés