Helyi közélet

2015.06.19. 18:00

Egy éjszaka a múzeumban

Nyíregyháza - A megyeszékhely öt helyszínén várják izgalmas programok a látogatókat.

Nyíregyháza - A megyeszékhely öt helyszínén várják izgalmas programok a látogatókat.A nyíregyházi Jósa András Múzeum tizenegyedszer csatlakozott a Múzeumok éjszakája országos rendezvénysorozatához. A szervezők igyekeztek úgy összeállítani a programokat, hogy minden korosztály jól szórakozhasson a június 20-án, szombaton 15 órakor kezdődő és hajnalig tartó kulturális és művészeti találkozón.

Tárlatok, bemutatók, koncertek

– Ebben az évben a megyeszékhely gyűjteményei is megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt: érdekes és izgalmas programok várják a közönséget a Kállay-gyűjteményben, a Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárban, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Vízügyi Történeti Gyűjteményében és a megyei levéltárban – mondta el sajtótájékoztató keretében Bene János igazgató.

– Négy időszaki kiállítás nyílik szombaton a Jósa András Múzeumban: egy orvoslás- és gyógyászat-, valamint egy orvostörténeti tárlat mellett Szikora Tamás festőművész és Balczó Edit keramikus munkáiból láthatnak egy-egy válogatáskiállítást a művészetbarátok – ismertette Gerhard István kulturális menedzser, s hozzátette: a kezdésre főként a kisgyermekes családokat várják.

– A legkisebbeknek bábszínházzal, játszóházzal készülünk, emellett a Móricz Zsigmond Színház művészei, Gosztola Adél és Pregitzer Fruzsina önálló előadásait is élvezhetik. A kora délután rendhagyó tárlatvezetéssel, kézműves, fegyver- és íjászbemutatókkal telik, sőt, a bátrabbak egy repülőgép-szimulátorba is beülhetnek.

– A programkínálat egyik legérdekesebb előadója, dr. Zacher Gábor toxikológus szakterülete tízezer éves kultúrtörténetébe enged bepillantást. Mogács Dániel humorista műsora után helyi zenekarok zárják az estét. A Nyíregyházi Rotary Club segítségével sikerült úgy kialakítani a színpad környezetét, hogy több százan élvezhetik majd a koncerteket. Rossz idő esetén az esti programok a megyei iparkamara nagytermébe költöznek.

KM

Rejtett kincsek nyomában

A helyszínek között a Csi-hu-hu kisvonat is közlekedik (másfél óránként indul), megállók: Jósa András Múzeum, Kállay-gyűjtemény, ahol a Bűvész Színház és a Vaga Banda Óriáscirkusz előadása mellett „Rejtett kincsek a Kállay-gyűjteményben” címmel nyílik új kiállítás, valamint tűzzsonglőröket és a Debrecen Dixieland Band együttes koncertjét is láthatja a közönség. A VOKE-ben „Megy a gőzös!” címmel három, a vasúthoz és történetéhez kapcsolódó tárlat is nyílik, míg a vízügyi gyűjtemény a gátőrök titokzatos világába vezeti be a gyerekeket és a felnőtteket.

A múzeumok éjszakája nyíregyházi programjai (június 20., szombat)

Jósa András Múzeum (Benczúr tér 21.)

15 óra: Megnyitó

15.30: Tekergő Bábszínház

16.30: Sugalló Népzenei Együttes

17.30: Új időszaki kiállítások megnyitója, rendhagyó tárlatvezetés

17.45: A Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója

18.15: Dr. Zacher Gábor: A varázsgombáktól a kémiai terrorizmusig – A toxikológia tízezer éves kultúrtörténete

19.45: Stand Up Comedy Mogács Dániellel

20.45: Pila Acoustic Group

21.45: Táncház az Igrice Néptáncegyüttessel

22.15: Karmapirin koncert

23.30: Tűzszelídítők

23.50: Mystical Plants koncert

Egész napos kísérőrendezvények: Gosztola Adél és Pregitzer Fruzsina meséi; kulisszatitkok a restaurátor-műhelyben; logikai, készségfejlesztő játékok gyermekeknek, felnőtteknek; népi játszótér; kézműves udvar és vásár; fegyverbemutató a Ten-X Lövészegyesülettel és a Magyar Honvédséggel; hagyományőrző íjászat a Naplövőkkel; szablyavívás; csillagászati barangolások a Nyírségi Amatőrcsillagász Egyesülettel.

Kállay-gyűjtemény (Széchenyi utca 1.)

15.30–17 óra: A Bűvész Színház „Abrakadabra” című előadása gyerekeknek

17 óra: A „Rejtett kincsek a Kállay-gyűjteményben” című kiállítás megnyitója

18–19 óra: Vaga Banda Óriáscirkusz

20.50–21.35: A Debrecen Dixieland Band együttes koncertje

22 óra: Tűzzsonglőrshow

22.45: A Debrecen Dixieland Band együttes koncertje

Közben gólyalábas, óriásbábos közönségcsalogató mókázás élő zenével, lufihajtogató bohóc a gyűjtemény belső udvarán.

Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár (Toldi utca 23.)

12 óra: Kiállításmegnyitók: vasútmodellek, vasúti fotók és vasúttörténeti tárlatok. A nagyteremben 30 méteres vasútmodellpálya várja a „mini mozdonyok” rajongóit.

Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Vízügyi Történeti Gyűjteménye (Móricz Zsigmond u. 48.)

16 óra: A „Jöjjön velünk a gátra! – Legyen tiszteletbeli gátőr” című időszaki kiállítás megnyitója

Ezzel párhuzamosan lesz folyamatos filmvetítés, tárlatvezetés az állandó kiállításokon, valamint frissítő limonádéval és zsíros kenyérrel, a családok számára játékos feladatokkal és gyereksarokkal várják az érdeklődőket éjfélig.

Megyei levéltár (Széchenyi utca 4.)

15.30–16.30: Dr. Jakó János „Híres emberek egészséggel, betegségekkel, orvosokkal kapcsolatos mondásai”, valamint dr. Fazekas Rózsa „A homeopátia, mint az arisztokrata családok kedvelt gyógymódja a 19. században” című előadásai. Emellett levéltári séta, raktárlátogatás, kézműves foglalkoztató, számítógépes, interaktív történelmi játékok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában