Taskentbe megy a Bamakó rali “nyári kistestvére”

Nyíregyháza, 2013. augusztus 22., csütörtök (MTI) – Taskentbe megy a Budapest-Bamako rali “nyári kistestvére”, a Bamako Summer Fest autósmezőnye; a pénteken Nyíregyházáról rajtoló túraverseny 12 országot képviselő résztvevőire legalább annyi kaland vár Keleten, ha nem több, mint a “nagytestvér” téli afrikai viadalán indulókra.

Villám Géza szervező elmondta csütörtökön az MTI-nek: a nyári ralit azoknak rendezik, akik nem akarnak januárig várni, hanem nyáron is szeretnének egy nagy túrát megtenni autóikkal.

A Nyíregyháza-Taskent közötti útra végül 12 ország 40 csapata nevezett, és a szerelőkkel, kísérőkkel együtt 120-an vágnak neki pénteken az 5000 kilométeres távnak. A rajt a nyíregyházi Nagy Imre és Jókai Mór tér sarkán lesz, és a régi keleti Selyem úton, Ukrajnán, Oroszországon, a kazahsztáni sztyeppén és a Kizil-kum sivatagon át Üzbegisztán fővárosáig, Taskentig megy a rali mezőnye, amely augusztus 31-én ér célba.

A főszervező – aki a Budapest-Bamako ralit is rendezi – kiemelte: Ukrajnában az atomkatasztrófa helyszínére, Csernobilba is eljutnak az autósok, útba ejtik a halott város lezárt zónáját. A kazah sztyeppén és a Kizil-kum sivatagban nem kis megpróbáltatás vár a mezőnyre, az utóbbi helyen például nappal 45 fokos hőséggel kell megküzdeniük a sofőröknek és a gépeknek a vörös homokon.

Nem ígérkezik könnyűnek az üzbegisztáni szakasz sem, mivel a gyapotszüret miatt üzemanyaghiány van ott, amit valahogy meg kell majd oldaniuk a mezőny tagjainak – tette hozzá Villám Géza.

Megjegyezte még: a Bamako Summer Fest abban különbözik “téli nagytestvérének” indulóitól, hogy a Taskentig tartó úton csak 700 euró, 200 ezer forint értékű autókkal lehet részt venni. Ezt kereskedők ellenőrzik a gépátvételnél, és ha értékesebbnek tartják a kocsit, lerontják a jármű állapotát a limitárig, azaz alkatrészeket szedetnek le róla. A másik kikötés az indulásnál, hogy a zömmel aszfaltutas, időméréses viadalról út közben kiesik az, aki vét a különböző országok közlekedési szabályzata ellen, és az ottani hatóságok emiatt bevonják a jogosítványát. Különösen Oroszországban fenyegeti jogosítvány elvétel a sofőröket, ott ugyanis nagyon szigorúak a közlekedési rendőrök.

Villám Géza elmondta még, hogy jövőre a Bamako Summer Fest tervezett útvonala Makó és Jeruzsálem között lesz várhatóan, így legalább – fogalmazott – kiderül, mekkora a sokat mondás két városa közötti távolság.

– MTI –
hirdetés