Nyíregyháza hírei

2014.06.16. 19:25

Meg(gy)válaszolatlan kérdések az induláskor

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az érintettek csodálkoznak, miért kezdődik ilyen alacsony árakkal a szezon.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az érintettek csodálkoznak, miért kezdődik ilyen alacsony árakkal a szezon.

Lapunk több forrásból is arról értesült, hogy elégedetlenek a termesztők a meggy induló felvásárlási árával, sőt, valahol már az átvételt is leállították.

– Igen, valóban akadozva indul a szezon, aminek az az egyszerű oka, hogy az idei termés jónak ígérkezik és sok meggy van a fákon – válaszolt Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke arra a kérdésre: miért indul nehezen (nyolcvan forintos felvásárlási ár) a meggyszezon.

Rácz Imre megyei elnök hozzátette: a megyei kamara igyekszik megoldani a kialakult problémát: a szervezet levelet írt a Földművelésügyi Minisztériumnak, amelyben kérték, hogy a helyzetre való tekintettel lépjenek közbe, akár felvásárolva a meggyet azoktól, akiknek értékesítési gondjai támadnak.

– A feldolgozókkal és a minisztérium illetékeseivel együtt keressük annak a lehetőségét, hogy az elsősorban kistermelők által, szerződéses kötelezettség nélkül termesztett több mint 15 ezer tonna termésnek hol tudunk piacot találni, hogyan és ki tudja feldolgozni – sorolta a kamara „vészforgatókönyvét” Rácz Imre megyei elnök.

A méret a lényeg?

– A termésmennyiséggel nem lesz gond, azonban a meggy mérete elmaradhat az átlagostól – tájékoztatta lapunkat Keczkó Péter, a Penta Família Szövetkezet (egy zöldség-, gyümölcstermelői értékesítő szövetkezet) elnöke, aki példaként az újfehértói fürtös meggyet hozta fel.

– Ennek a fajtának az átlagos mérete 19-20 milliméter, ám a mostani termésé várhatóan csak 16-19 milliméter lesz. Mivel a mennyiséggel úgy tűnik nem lesz gond, ezért a felvásárlók kényelmi pozícióban vannak – közölte Keczkó Péter, aki hozzátette: szerinte a feldolgozói kapacitás nem marad el a tavalyitól.

További részletek a Kelet-Magyarország június 17-ei számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!