Tavaly február óta 2,5 százalékos infláció

Idén februárban 0,2 százalékkal emelkedtek az árak, az elmúlt 12 hónapban pedig 2,5 százalékkal. Az átlagosnál jobban, 4,4 százalékkal drágultak egy év alatt az élelmiszerek – közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

Az elmúlt 12 hónap adatait vizsgálva az élelmiszerárak emelkedésében jelentős különbségek vannak. Az idényáras termékek 40 százalékkal drágultak, csaknem 9 százalékkal csökkent viszont a cukor és a péksütemények ára.

A tartós fogyasztási cikkekért 4,7 százalékkal, a ruhákért 1,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni február cégén, mint egy évvel korábban. A háztartási energia árai az átlagosnál kisebb mértékben, 1,9 százalékkal emelkedtek. Az üzemanyagok viszont 10,4 százalékkal drágultak. A szolgáltatások 3,7 százalékos árnövekedése szintén meghaladta az átlagot. Ezen belül a helyi tömegközlekedés 12,5 százalékkal, a szemétszállítás pedig 6,1 százalékkal drágult.

Az idei februári adatok szerint egy hónap alatt 1,1 százalékkal nőttek az élelmiszerárak. Az idényáras élelmiszerek nélkül számolva viszont csak 0,2 százalékos a növekedés.

A ruházati cikkekért átlagosan 2,2 százalékkal, a háztartási energiáért 1,4 százalékkal, a tartós fogyasztási cikkekért 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint az előző hónapban. Az elektromos energia díjai 4 százalékkal mérséklődtek az áfa-csökkentés után. 1,1 százalékkal nőttek viszont az üzemanyagárak.
hirdetés