Tavaszi szél vizet áraszt-e?

Szakolyi belvíz Fotó: KM Archív - Sipeki Péter
Szakolyi belvíz Fotó: KM Archív - Sipeki Péter
Nyíregyháza – Szinte naponta hullik valamennyi csapadék hol hó, hol eső formájában. Ilyenkor felmerül a kérdés, vajon számíthatunk-e tavasszal belvízre, netalán árvízre. Ezzel a kérdéssel fordultunk a szakemberhez, Kató Sándorhoz, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyetteséhez.


– Tavaly egynegyedével kevesebb csapadék hullott működési területünkön, mint a sokévi átlag. Ez év januárjában 38-40 millimétert mértünk, ami nagyjából megfelel az ilyenkor mért sokéves értékeknek. Mivel azonban az elmúlt két év rendkívül csapadékszegény volt, ezért a talaj víztelítettsége főként a Nyírségben, Szatmárban, a Felső-Szabolcsban alacsony, s mivel nem fagyott a felszín, a lehulló eső, illetve olvadó hó jelentős részét a föld elnyeli.

Ráadásul a belvízi csatornákban is alacsony a vízállás – hisz nyáron-ősszel némelyik kiszáradt – a jelenleginél sokkal jelentősebb csapadékmennyiség sem okozna komolyabb belvizet. Sőt, a felújított szivattyútelepek – tiszaberceli, zúgói, a kétérközi (Belfő-csatorna) – próbaüzemét is késlelteti az alacsony vízállás.

Persze, az időjárás szeszélyesre is fordulhat, ám az OMSZ hosszú távú előrejelzése szerint február és március az átlagosnál melegebb és csapadékszegényebb lesz. Folyóinkon sem várható vészhelyzet, hiszen a Felső-Tisza Bodrog-torkolat fölötti vízgyűjtőjén a hóban tárolt vízmennyiség 512 millió köbméter, ami egyharmada az ilyenkor szokásosnak.

Györke László
hirdetés