Távhődíj: Osztottak, szoroztak – emeltek

Debrecen – Azok, akik gázzal fűtenek, a központi áremelés miatt 22 százalékos emeléssel kell, hogy számoljanak, míg a távfűtéssel fűtőknek csak 11 százalék jut – szögezte Kósa Lajos, amikor a távhődíj-szolgáltatásért fizetendő díjak módosítása került napirendre.

Bazsa György (MSZP) azt hangsúlyozta, hogy a Hőszolgáltató is olyan cége a holdingnak, amely monopolhelyzetben van, jelentős nyereséget termel, s a városnak el kellene gondolkodnia ennek mérséklésén. Az SZDSZ-es Kovács László sem vélte indokoltnak az ekkor mértékű emelést.

Papp László, a Fidesz-frakció vezetője ugyanakkor azt mondta, nem érti, miért kell szapulni egy olyan önkormányzati céget, amelyik nyereséges, míg Kósa nem győzte hangsúlyozni, hogy az árat nem a város határozza meg, hanem a miniszter.

Indokolt árváltozások

A központi áremelések az erőművi áraknál szükséges korrekciót alapvetően befolyásolták, hiszen 22 százalékos gázár emelést, 10 százalékos fűtőolaj áremelést, 27 százalékos villamosenergia áremelést, továbbá segédanyag áremeléseket és a humán erőforrások újabb terheit kellett figyelembe venni. A Debreceni Hőszolgáltató Zrt., valamint az önkormányzat és a hivatal szakemberei a központi áremelésekből bekövetkező erőművi árváltozásokat indokoltnak találták.

A díjakat egyébként egy képletrendszer alkalmazásával kell meghatározni, amelyben a számítások viszonyítási alapját a 2006. január 1-jétől érvényes távhőszolgáltatási díjak képezik. A számítás alapján meghatározott értékekkel az egy átlaglakásra vetített díjemelés mértéke 11 százalék.

A rendelet megkapta a szükséges többséget.

További döntések:

  • 1. Jegyeket, bérleteket – drágábban
  • 2. Vagyonkezelő: Új elnök, régi vezér
  • Részletes tudósítás a közgyűlésről  • hirdetés