Több a turista a Balatonnál, de drágulhat a nyaralás

Az önkormányzatok többsége ugyanis jelentősen megemelte az idegenforgalmi adót, és van, ahol a strandbelépőért is többet kell fizetni. Ennek

Ennek ellenére az év első hónapjaiban nőtt a turisták száma a tónál és a nyári idényre is több az előfoglalás, mint tavaly ilyenkor volt. A szakemberek azonban óvatosak, mert azt mondják, sok mindentől függ még, hogy milyen lesz az idei balatoni szezon.

A Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság gyorsfelmérése szerint az év első hónapjaiban kis mértékben nőtt a turisták száma a Balatonnál a tavalyi évhez képest – mondta el a Független Hírügynökségnek hétfőn Rosta Sándor, a bizottság elnöke. Hozzátette: a válság most is érezteti hatását a Balatonnál, így jó eredménynek tartanák, ha az idei szezon nem lenne rosszabb, mint a tavalyi.

A magánszállásokra több előfoglalás érkezett idén, mint 2009-ben – mondták el a Független Hírügynökség által megkérdezett utazási irodák. Kaponya Árpádné, a fonyódi Balaton Travel utazási iroda vezetője ugyanakkor hozzátette, hogy jelentős kedvezményekkel és marketingmunkával csábították a turistákat, és a befektetett munkához és energiához képest nem nőtt olyan mértékben az előfoglalások száma, mint amire számítottak.

Egyes helyeken drágulhatnak a szállások, mivel a balatoni önkormányzatok többsége általában 100 forinttal megemelte az idegenforgalmi adót. Balatonszárszón például a tavalyi 300 helyett, idén 400 forintot kell fizetni személyenként és naponta, ez több mint 30 százalékos emelés. Méhész László, a település polgármestere a Független Hírügynökségnek azt mondta: azért kényszerültek erre, mert az állam 50 százalékkal csökkentette az önkormányzatok idegenforgalmi adóbevétel utáni támogatását. Ez a 650 milliós éves költségvetésű Balatonszárszó esetében 15 milliós kiesést jelent. A megemelt idegenforgalmi adóból ennek csupán egy harmadát tudják fedezni.

Egyes üzemeltetők a strandbelépők árát is megemelték, Keszthelyen például 4,2 százalékkal. Ott 990 forintba kerül egy felnőtt és 660 forintba egy gyermek jegy. Ugyanakkor számos kedvezmény is van. Attól függően, ki mennyi időt tölt el a városban 20, 30, vagy akár 50 százalékos kedvezményt is kaphat a belépő árából – mondta el a Független Hírügynökségnek Kindl György, a Keszthelyi Városüzemeltetési Kft. ügyvezetője.

Az, hogy milyen lesz az idei balatoni szezon, Rosta Sándor szerint függ majd az időjárástól, a forint árfolyamától, sőt, a repülőgépen érkező turisták miatt az izlandi vulkánkitörés hamufelhőjétől is.

– Független Hírügynökség –
hirdetés