Te döntesz a jövődről

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Munkaügyi Központ immár hetedik alkalommal rendezi meg a “Te döntesz a jövődről” elnevezésű
pályaválasztási kiállítását.

A hagyományosan megrendezésre kerülő pályaválasztási kiállítás nemcsak a fiatalok, hanem a pályakorrekcióra kényszerülő, pályamódosítást választó felnőtt munkavállalók számára is segítséget nyújt a megalapozott pályaválasztási döntés meghozatalában. A kiállításon a közreműködő szakemberek segítésével, a rendelkezésre bocsátott információk, a gyakorlati szakmabemutatók által szerezhetnek személyes élményeket, ismereteket a különböző szakmákról, foglalkozásokról a látogatók. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Munkaügyi Központ nemcsak a rendezvény szervezője, hanem kiállítóként is bemutatkozik:

-          Részletes tájékoztatást ad az igénybe vehető támogatási és szolgáltatási formákról, az aktuális képzési lehetőségekről.

-          Pálya-, munka-, álláskeresési-, képzési-, rehabilitációs- és jogi tanácsadást biztosít.

-          A Foglalkozási Információs Tanácsadó (FIT) információs mappákkal, szakmaismertető filmekkel is segít az érdeklődők számára a különböző foglalkozások megismerésében.

-          Különféle számítógépes programok, érdeklődésvizsgáló kérdőívek helyszíni kipróbálására is lehetőség nyílik.

-          Információval szolgál az Európai Unió tagországainak, a magyar fiatalok számára is elérhető külföldi képzési lehetőségeiről (EUROFIT tanácsadás).

-          Az EURES tanácsadó a külföldön elhelyezkedni szándékozó munkavállalók számára nyújt segítséget az Európai Unió országaiban fellelhető munkalehetőségekről, valamint a munkavállalás és megélhetés körülményeiről.

-          Szakmaismereti és munkaügyi totók kitöltésével mérhetik fel tájékozottságukat látogatók. A legjobb válaszadók között ajándékok kerülnek kisorsolásra.

A kiállítók között képviselteti magát számos szakiskola, szakközépiskola, felsőfokú oktatási intézmény, iskolarendszeren kívüli képzőszerv, munkáltató, valamint civil szervezet, akik tájékoztatást adnak szakma- és képzési profiljukról saját készítésű információs táblákkal, szóróanyagokkal, filmekkel, modellekkel, termékek bemutatásával. A látogatók bepillantást nyerhetnek a hagyományos mesterségektől kezdve egészen a legkorszerűbb foglalkozások – számítógépes grafikus, hűtőberendezés gyártó – világába. A munkáltatók a profiljuknak megfelelő szakmák gyakorlati bemutatására is vállalkoznak a munkafázisok, eszközök és termékek konkrét megjelenítésével. Az érdeklődők a helyszínen megismerhetik, illetve saját maguk kipróbálhatják a különböző munkafolyamatokat is.

A látogatók az idei kiállításon szavazatukkal dönthetik el, hogy melyik kiállító standja nyerte el leginkább tetszésüket. A közönségdíj átadására a második napon kerül sor. 

A kiállítás ideje alatt a színpadon folyamatos műsor pereg, amelyben a tehetséges középiskolások mutatják be művészi képességeiket, szakmai rátermettségüket. A műsorszámok között szerepel táncbemutató, zenei produkciók, frizura- és sminkkészítés, mely nemcsak rendezvény sokszínűségét bizonyítja, hanem a látogatóknak további informálódási lehetőségül is szolgál. A változatos színpadi műsort tovább színesítik, gazdagítják a mentők, a tűzoltóság, a rendőrség bemutatói. Az idén először ízelítőt kaphatnak a vendégek a Kelet-magyarországi Speciális Mentő Egyesület munkájából alpintechnikai és kutyás mentési bemutatón keresztül. 

 A rendezvényre a belépés díjtalan, sőt mindenki – a hagyományokhoz híven – tombolajegyet kap, amivel az óránkénti sorsoláskor reklám és ajándéktárgyakat nyerhet. 

A megalapozott szakma- és pályaválasztási döntések hozzájárulnak a munkanélküliség megelőzéséhez, a prevencióhoz. Alkalmat teremtenek a munkaerő-piac, a képzés területén szerepet vállalók, valamint a pályaválasztás, pályamódosítás előtt állók közvetlen találkozására, lehetőséget adva ezzel a látogatók számára a sikeres életpálya megvalósításához.

Helyszíne: Bujtosi Szabadidő Csarnok (Nyíregyháza, Géza u. 8-16.)
Időpontja: 2006. október 12-13.

Nyitva tartása: 2006. október 12-én (csütörtökön): 1000 – 1700 óra között
2006. október 13-án (pénteken): 900 – 1600 óra között
hirdetés