egy gombnyomás

2020.01.23. 08:19

Villámgyorsan házhoz jön a szükséges segítség

A jelzőrendszer sokat segít a hirtelen rosszul lett betegeken.

Én a Kelet-Magyarország igen idős olvasótáborához tartozom: 1944 őszén születtem, amikor a bombázás miatt romokban állt Nyíregyháza. A későbbi férjem családjának a háza ­például a földdel vált ­egyenlővé, ő 9 évesen maradt árva, szerzetesek fogadták be.

Ezt azért tartottam ­fontosnak leírni, hogy üzenjek a mai fiataloknak: becsüljék meg ezt az országot, a várost és annak vezetőit! Ilyen dolga még nem volt a fiataloknak, mint 2010 óta mindmáig, s ez az önkormányzat érdeme!

Csak egy gombnyomás

Sokat fejlődött és szépült a megyeszékhely, az önkormányzat pedig nemcsak a fiatalokra és a dolgozókra, hanem az idősek hogylétére is odafigyel. A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatónője, Nagyné Zsuzsanna irányítja például a jelzőrendszeres segítségnyújtást, amely nagyszerűen működik.

A szociális gondozásban részt vevőknek, ha rosszul vannak, csak egy gombot kell megnyomniuk a nyakukban vagy a karjukon lévő készüléken, és 15-20 perc alatt ott a segítség – ezt magam is megtapasztaltam: Aranka, Margó, Baloghné..., és sorolhatnám, Ibolya ápolónő egy hónapja sietett a segítségemre.

Ahol a Görögtűz „lobog”

Talán kevesen tudják, de a görögkatolikusok is működtetnek egy szolgálatot, a neve Görögtűz. Szabó Tamás atya az irányítója, Bodnár Sz. ­Ildikó a segítségnyújtó szolgálat vezetője. A jól képzett ápolók is lelkesen végzik a feladataikat, akárcsak a ­vezetőnő, Ildikó.

A segítők szép, de nehéz munkát végeznek éjjel-nappal. Korábban P. L.-né Gyöngyi volt az ápolóm, most Orbánné Judit, akinek jöttén vidámság és derű költözik a lakásba, mindig szeretet sugárzik az arcáról. Jókat nevetve a betegség, fájdalom is sokkal elviselhetőbb.

Az irodai dolgozók is türelmesen és szeretettel segítenek, ha kell. Ibolya és Nórika is maximálisan tisztelnek minket, időseket, hála és köszönet mindenkinek.

Havasi Lászlóné, Nyíregyháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában