diplomáciai megállapodás

2019.11.05. 16:37

Izrael hazaengedi a több hónapja fogva tartott két jordániai állampolgárt

Megegyezés született az Izraelben bírósági eljárás nélküli, adminisztratív fogságban tartott két jordániai állampolgárról, akiket augusztus végén, illetve szeptember elején vettek őrizetbe az izraeli biztonsági hatóságok, s akik miatt Jordánia múlt héten hazarendelte Izraelben állomásozó nagykövetét.

Izrael hazaengedi a több hónapja letartóztatott két jordániai állampolgárt, s Jordánia visszaküldi nagykövetét Tel-Avivba – jelentette az izraeli tizenhármas kereskedelmi tévécsatorna híradója hétfőn.

Az egyezmény értelmében a közeli napokban hazatérhet Jordániába a két őrizetbe vett jordániai, a negyvenkét napja éhségsztrájkot folytató 32 éves Heba al-Labadi, valamint a 29 éves Abdul Rahman Miri.

Válaszul Jordánia Izraelben akkreditált nagykövete is visszatér a külképviselet élére Tel-Avivba, és Jordánia ígéretet tett arra, hogy biztonsági szervei figyelemmel fogják kísérni a korábban Izraelben letartóztatottakat.

Erről a diplomáciai megállapodásról is Twitter-üzenetben Ajman Szafadi, Jordánia külügyminisztere értesítette a nyilvánosságot, akárcsak a múlt héten a nagykövet visszahívásáról. Az egyezség megszületését később megerősítette a jeruzsálemi külügyminisztérium is.

Október elején az izraeli Sin Bet biztonsági szolgálat azt közölte, hogy a palesztin származású Labadit nem részletezett „súlyos biztonsági szabálysértésekben való részvétel gyanúja miatt” vették őrizetbe.

Ügyvédje szerint azzal vádolták, hogy terrorcsoport tagjaként azonosított személyekkel találkozott 2018-ban és 2019-ben tett utazásai során. Labadi ugyanis kapcsolatba került a Hezbollah tulajdonában lévő al-Nour rádióállomás egyik alkalmazottjával, amikor meglátogatta nővérét a libanoni fővárosban.

Izrael és Jordánia negyedszázaddal ezelőtt írta alá a két ország közötti békemegállapodást, de a két állam viszonya az elmúlt években egyre fagyosabb és feszültebb lett, s az évfordulóról nem emlékeztek meg egyik országban sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában