Videó: Így döntötték le a toronymagas kéményt Nyíregyházán

Akt.:
Már csak fényképen látható az egykori laktanya kéménye
Már csak fényképen látható az egykori laktanya kéménye - © Fotó: M. Magyar László
Nyíregyháza – A múlt egy darabja veszett el azzal a büszke kéménnyel, amely évtizedeken keresztül meghatározta az egykori Damjanich-laktanya karakterét Nyíregyházán. A helyére társasház épül, szebbé varázsolva az elhanyagolt területet is, de emléke sokak lelkében megmarad.


Bizonyára többeknek is feltűnt a Kállói úton gyalogosan vagy autóval közlekedők közül, hogy egyik napról a másikra eltűnt az a városképet régóta meghatározó hatalmas kémény, amely a volt Damjanich-laktanya udvarán magasodott. Megpróbáltunk utánajárni, mi lett a szóban forgó építménnyel, s végül eljutottunk ahhoz az építőipari kereskedő és szolgáltató céghez, amely tulajdonosa a szóban forgó területnek.

Az étkezde mellett

A cég ügyvezető igazgatója elárulta lapunknak, hogy mivel ide társasház épül, szükségessé vált a kémény bontása, és ugyanez a sors vár a közvetlen szomszédságában álló épületre is.

– A legjobb tudomásom szerint a régen elnéptelenedett laktanya legénységi étkezdéje volt ez az épület, elsőként ennek bontottuk le a kéményét, ami valamikor az ’50-es, ’60-as években épülhetett. A helyükön hamarosan modern társasház épül. Egyébként jól megvasalták ezt a toronymagas kéményt, meglehetősen masszív épülettestként meredt az égnek egészen az elmúlt hétig. Azt persze nem állítanám, hogy ez volt a régi laktanya legikonikusabb objektuma. Sokkal inkább annak tartom azt az 5500 négyzetméteres másikat, amiről úgy tudom, parancsnoki szárny volt valamikor. Ahhoz nem is szándékozunk hozzányúlni, pontosabban egy nagyobb összeget ráköltve szintén társasházat alakítunk ki belőle, mivel az épület szerkezetileg és statikailag is teljesen rendben van. Ami pedig a ledöntött kémény tégláját illeti, minden bizonnyal ledaráljuk, ha csak nem jelentkezik valaki, hogy megvásárolná és beépítené – adta tudtul a cég ügyvezetője.

„Otthon” másfél évig

Az 1980-as évek elején a Damjanich-laktanyában töltötte sorkatonai szolgálatát munkatársunk, M. Magyar László, aki a kémény lebontása apropóján felidézte a régi éveket:

– Másfél évig volt az otthonom a „Damo”, az étkezdébe menet naponta három alkalommal mindig elmentünk az immár elbontott kémény mellett. Egy kicsit összeszorult a szívem, amikor meghallottam a ledöntésének hírét, de megértem, hogy a fejlesztések érdekében meg kellett tenni ezt a lépést. Az étkezde egyben volt a konyhával, ahol bizony szintén eltöltöttem jó néhány szolgálati napot krumplipucolással és mosogatással. Fájó szívvel néztem mindig, hogy a rendszerváltás után mennyire magára maradt az egykoron mozgalmas életet élő laktanya. A kaszárnya romos épületei nem váltak a város előnyére, ezért jó, hogy megújul, megszépül majd az a terület. A laktanya emlékét és „bakaságom” élményeit pedig a szívemben őrzöm tovább a többi katonatársammal együtt.

MJ


Nyíregyháza - Szenzációs, nem mindennapi felvételt juttatott el hozzánk Levadászva csoport tagunk, Fekete Gábor, aki ma reggel Nyíregyházán az egykori Damjanich laktanya egyik kéményének leborítását videózta le - írja a Levadászva Facebook-csoport.  Forrás: Levadászva
hirdetés