Tegyünk együtt Kárpátaljáért

Hidvégi–Üstökös Pál megyei futása és Kisvárda–i fogadása.
Hidvégi–Üstökös Pál megyei futása és Kisvárda–i fogadása. - © Fotó: Vincze Péter
Kisvárda – „Nagyon fontos számomra a történelmi hagyományok ápolása, mert ez is össze­köt bennünket, hogy most együtt segítsünk Kárpátaljának! A sport, a teljesítmény csak eszköz a cél eléréséhez.” – mondta Hidvégi–Üstös Pál túlélési– és navigációs specialista, extrém sportoló, túravezető, az extrém sportoló.

Az „Együtt Kárpátaljáért Rákóczi nyomában” elnevezésű futásnak Kőszeg–Szombathely–Pápa–Bakonyszentlászló–Pákozd–Vác–Romhány–Szécsény–Gyöngyös–Vécs–Eger– Ónod–Szerencs–Sárospatak–Borsi– Kisvárda–Tarpa–Beregdaróc–Szatmárcseke érintésével Tiszaújlak a célja.

A Rákóczi –szabadságharchoz kötődő egyik legnyugatibb magyar településről, Kőszegről indult július 2–án, hogy 800 kilométer megtétele után, július 12–én a Tiszaújlak–i Rákóczi–ünnepségre fut be. A Tiszaújlak–i Rákóczi ünnepségre érkezik ahol a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezésében a kuruc szabadságharc első győztes csatájára emlékeznek. A szabadságharchoz kötődő Kárpát–medencei települések polgárait szeretné egy zászló alá hívni, hogy tegyünk együtt Kárpátaljáért. Hidvégi–Üstös Pál sepsiszentgyörgyi születésű ultra–sportolót, most 12 éves kisfia, Domonkos kíséri kerékpárral. Futásának célja a kárpátaljai turizmus megsegítése.

A futóval péntek délután, megyénkbe érkezvén Kékcse határában találkoztunk, ahol Szeregnyi György a szabolcsi lovas hagyományokat ápoló, s a puszta kocsijával a futást követte, a Szent László szoborig Kisvárdán, ahol a város polgármestere, Leleszi Tibor, és a Rákóczi Szövetség Kisvárdai szervezetének képviselői fogadták.

Innen futott ki a Várnál rendezett LESZ–Fesztivál első napi rendezvényeire. Szombaton reggel pedig tovább indult kis csapatával Tiszaújlakra.

– Vincze Péter –
hirdetés