Teherán “regionális urándúsító központot” akar?

Az iráni külügyminiszter csütörtökön azt ajánlotta, hogy állítsanak föl egy “regionális központot” az urán dúsítására, az ország területén belül. Manuser Mottaki nem részletezte a javaslatot, amit alig néhány órával az után tett, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú határozatban szólította fel Iránt, hogy 30 napon belül szüntesse be az urándúsítást és működjön együtt a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel.

A hivatalos iráni javaslat szerint “egy konzorciumot lehetne létrehozni”, amelyben elsősorban azok a környékbeli országok vehetnének részt, amelyek érdekeltek a nukleáris energia békés célú hasznosításában. Mottaki nem zárta ki “nem a térséghez tartozó országok” részvételének lehetőségét sem.

Mottaki a bejelentést Genfben, az ENSZ leszerelési konferenciáján tette. A hivatalos szöveghez semmit sem fűzött hozzá és nem említette azokat a nemzetközi aggodalmakat sem, melyek szerint Irán nem csupán békés célú energiatermelés miatt folytatja az urándúsítást, hanem atomfegyvert akar előállítani.

A nap folyamán tanácskozik Berlinben az amerikai, a brit, a francia, az orosz és a német külügyminiszter, valamint a kínai első külügyminiszter-helyettes arról, hogy mit kellene tenni, ha Irán egy hónap múlva is figyelmen kívül hagyja az ENSZ újabb felszólítását is.
hirdetés