Tehetségesek és eltökéltek

Novák Béla és Hajdu Dávid
Novák Béla és Hajdu Dávid
Nyíregyháza – A fiúk teljesíthetetlennek tűnő feladatokra vágynak.

– Azért szeretnénk dolgozni, hogy az országnak jobb legyen. Lehet, hogy első hallásra ez túl nagy falatnak tűnik két diák számára, de a tenni akarás mindig is bennünk volt, a Templeton program révén pedig lehetőséget kaptunk arra, hogy az első lépéseket megtegyük – mondja Novák Béla és Hajdu Dávid.

– Az első két forduló feladatait interneten kellett megoldani, ezek között voltak problémamegoldó, a szókincset és az IQ-t mérő kérdések, de ezek nem jelentettek sem újdonságot, sem túl nagy gondot – mesélték lapunknak. Persze gyakoroltak is: olyan feladatokra készültek, amelyek fejlesztik a kreativitásukat – többek között visszafelé olvastak, bal kézzel ettek, vagy olyan kérdésekre keresték a nem szokványos válaszokat, mint az, hogy mire lehet használni a cipőt? A szóbeli fordulóban beszélgetett velük pszichológus, aki elkészítette a profiljukat – ez segít majd abban, hogy olyan programot állítsanak nekik össze, ami testre szabott, és ami figyelembe veszi az erősségeiket, gyengeségeiket.

Kezükben a lehetőség

Büszkék arra, hogy a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vehették át a Templeton-jelvényt, ami azt jelzi: részesei a programnak.

– Felemelő érzés volt olyan emberektől útravalót kapni, mint amilyen Lovász László vagy Balog Zoltán, akkor és ott úgy éreztük, valóban ott van a helyünk a legjobbak között – mondták a fiúk, akik nagyon sokat várnak a programtól, amely többek között nyelvi képzést, utazásokat és fejlesztési projekteket kínál nekik.

– Abban bízunk, hogy elmélyíthetjük a szakmai tudásunkat és kapcsolatokat építhetünk – a Templetonra építve indulnánk el a saját utunkon. Minden lehetőséget szeretnénk kihasználni ahhoz, hogy aktívan tevékenykedhessünk a társadalomért. Eltökéltek vagyunk: tenni akarunk, dolgozni, segíteni. Mindenre kíváncsiak vagyunk, és teljesíthetetlennek tűnő feladatokra vágyunk, mert tudjuk: a lehetőség a kezünkben van.

KM-SZA

Magyar Templeton

A tavaly szeptember 15-én indult és a jövő év február 28-áig tartó program fő célja a kivételes tehetségek fejlesztése, támogatása.

Közel húszezren jelentkeztek, a második fordulóba 2800-an jutottak, közülük választották ki azt a 300 diákot, akik személyre szabott tehetséggondozó programban vehetnek részt.

Az egyes elemeket egyéni szükségleteikre szabva, szigorú szakmai szempontok szerint alakítják ki.
hirdetés