Tej, cukor, csirke…

Tej, cukor, csirke…
„Jogom van brazil csirkét, szerb kristálycukrot, cseh és szlovák tejet venni, ha egyszer olcsóbb” – indokolta önmagának választásait, majd a nagy bevásárlás után hazaérve elégedetten számolgatta megtakarításait. Nyéki Zsolt jegyzete

A vásárló bevetésre készen nézett végig az áruház hosszú gondoláin, s szemüvege mintha csak tejüvegből készült volna: opálos fényben engedte látni a termékek tengerét – csak akkor tisztult a kép, amikor az árcédulákra összpontosított. „Jogom van brazil csirkét, szerb kristálycukrot, cseh és szlovák tejet venni, ha egyszer olcsóbb” – indokolta önmagának választásait, majd a nagy bevásárlás után hazaérve elégedetten számolgatta: a megspórolt pénzből épp kijött egy üveg sör.

Mennyi munkanélküli, mennyi segély – sóhajtott kezében az „ingyen sörrel”, amikor a foteljába süppedve kiterítette az újságot, s arról olvasott, itthon ismét bezárt egy vágóhíd, egy cukorgyár, egy tejfeldolgozó, s az üzemekből több száz, a termelők sorából több ezer ember maradt munka nélkül. Ez bizony nem jó, az én adóm bánja. Még a végén megemelik – sóhajtott, ám némi kellemes bizsergést érzett, ahogy lapozva az egész oldalas hirdetésből kiderült: a legutóbb ledózerolt konzervgyár helyén megépül a város huszonhatodik bevásárló központja, amely sokkal közelebb lesz a lakásához. Ez jó!

Mérgezett tej, több tízezer beteg, egész Európában visszavont termékek, behozatali tilalom… – komorult el megint, tovább olvasva a lapot. Kicsoszogott a konyhába, s kezdte kidobálni a hűtő tartalmát. Holnap mégis csak a közeli tejüzemet választom – dünnyögte. Azt a tejet azonban másnap már nem találta a polcokon.

– Nyéki Zsolt –

Címkék: , , , , ,hirdetés